QNED Mini LED телевизорите LG – близки до съвършенството  

LG QNED Mini LED осигурява до 10 пъти по-добър контраст спрямо конвенционалните LCD телевизори
(снимка: LG)

Представени за първи път на световното изложение CES в началото на тази година, новите QNED Mini LED телевизори на LG ни поднасят възможност да се насладим на качество, близко до това на висококласните OLED дисплеи – най-доброто в света на визуалната техника. С новата технология черното на екрана е истински черно, контрастът е пълноценен, а изображенията имат рязък и отчетлив контур.

Как работи QNED Mini LED

Телевизорите в домовете и офисите ни съчетават две технологии за възпроизвеждане на изображения. В сърцевината си те имат панел, който излъчва светлина, произвеждана от светодиоди (LED) под въздействието на електричество. Светодиодите са няколкостотин на брой. В някои случаи се намират по ръба на панела и излъчват светлината в посока към средата на устройството, а друг път светят фронтално, право срещу лицето на зрителя. Това е т.нар. подсветка. Отгоре има слой с течни кристали (LCD) – тяхната задача е да модулират светлината. По този начин се формират множество светещи „точки”, които формират образа на екрана.

За постигане на черен „пиксел” светлината от диодите трябва да спре. В тези случаи се прави затъмняване на самите диоди – т.нар. „димиране”. В идеалния случай би трябвало да можем да димираме всеки отделен пиксел. Така работят OLED дисплеите (с органични светодиоди).

При LCD кристалите това е трудно постижимо. Те блокират светлината на дадено място, но не всичката светлина бива спряна. Поради това в съвременните екрани реално няма напълно черен цвят, а някаква много тъмна версия на сивото. Затова и липса истински, рязък контраст.

Поради същата причина телевизорите нерядко имат ефект „хало”: когато, например, се явят бели букви на черен фон, те имат „сияние”. Това, по същество, е светлинен теч.

При по-съвременните модели се вгражда контролер, който – при необходимост да се покаже черен цвят в някоя част от изображението – затъмнява определена зона от самата диодна подсветка. Резултатът е по-качествено изображение, но все пак и то не е 1:1 с оригинала.

При мини-LED технологията подсветката се състои от множество миниатюрни диоди. Те са изключително малки, с размер едва 0,2 милиметра или дори по-малко! Вместо няколкостотин, тези диоди са няколко хиляди. Могат да са до 30 000 в един телевизор. Съответно зоните на затъмняване („димиране”) са много по-многобройни и много по-малки – могат да са до 2500! Това позволява далеч по-прецизно формиране на изображението.

QNED Mini LED не е микро-LED

В идеалния случай, за да направим едно изображение перфектно – с отлична дълбочина на цветовете и съвършен контраст – бихме искали всеки пиксел да е оформен от един светодиод. Такъв е случаят с органичните светодиоди (OLED). Мини-диодите обаче се доближават до подобно ниво на качество на картината.

Линията QNED Mini LED телевизори на LG се състои от модели с диагонал от 65 до 86 инча
(снимка: LG)

Ако смалим мини-LED още повече и размерът им спадне до 0,01 мм, тогава вече говорим за микро-LED. Но микро-диодите имат своите неудобства. Колкото по-малък е диодът, толкова по-мрачен е той. Така е, защото има по-малко материал, който да излъчва светлина. Някои производители се опитват да решат проблема, като подават повече електричество. Но и тук има лимити на възможностите. А и никой не би се радвал на телевизор, който консумира много електроенергия и излъчва силна топлина. Затова микро-LED технологията не е възприета за съвременните дисплеи.

С други думи, QNED Mini LED технологията най-много се доближава до качеството на OLED: измежду не-органичните LED системи тя е най-прецизната, с най-истинския черен цвят, с най-добри контраст и рязкост.

QNED Mini LED плюс квантови точки и нано-клетки

Технологията на мини-диодите е хитът на настоящата година, що се касае до телевизорите. Нещото, което отличава телевизорите на LG от останалите предложения на пазара, е технологията на т.нар. квантови точки и нано-клетки. Това означава, че светлината от подсветката преминава през специален материал с наноклетки (nanocells) и квантови точки (quantum dots). Оттук и имената на телевизорите на LG – те всички съдържат в себе си съкращението QNED.

Mатериалът с наноклетки и квантови точки управлява по-прецизно преминаването на светлината от подсветката навън, което позволява по-добро цветопредаване дори при гледане под ъгъл.

От 65 до 86 инча

Линията мини-LED телевизори, предложена от LG, се състои от 8K сериите QNED99 и QNED95 заедно с 4K серията QNED90. Размерите на екраните варират от „скромните” 65 инча до колосалните 86 инча.

QNED Mini LED телевизорите са носители на швейцарски сертификат за екологичен продукт
(снимка: LG)

Съчетавайки технологиите на квантовите точки и наноклетките с мини-LED, телевизорите на LG осигуряват богати и наситени цветове при възможно най-добрия контраст. Сертифицирани са от международната агенция за тестване на продукти Intertek за осигуряване на 100% цветен обем и консистенция на цветовете. Елиминират изкривяването на цветовете при гледане под ъгъл, което означава, че всеки в стаята, от всеки неин край, може да се наслади на най-доброто качество на картината.

Именно 86-инчовият 8K телевизор на LG (моделът се казва 86QNED99UPA) съдържа цели 30 хиляди малки LED, за които стана дума, и те формират 2500 зони на затъмняване! Така се осигурява 10 пъти по-добър контраст спрямо конвенционалните LCD телевизори. Дълбокото черно и отличната рязкост на изображението в тъмните зони създават усещането, че гледката е съвсем реалистична.

В допълнение към всичко това трябва да се знае, че QNED Mini LED телевизорите на LG са носители на сертификат за екологичен продукт, издаден от SGS Société Générale de Surveillance SA, Швейцария.

Мария Малцева

Мария Малцева

Коментар