Патентен трол иска да забрани iPhone и Android устройствата

Водещите участници на смартфон пазара често са атакувани от патентни тролове
(снимка: CC0 Public Domain)

Бивш производител на фитнес гривни реши да съди Apple и Google, обвинявайки двата технологични гиганта, че ползват незаконно негови патентовани технологии. Jawbone твърди, че iOS и Android устройствата нарушават осем патента.

Компанията Jawbone не пуска нови гривни от много години. Тя излезе от бизнеса през 2017-та, но през годините събра много патенти в тази област, които сега използва срещу гигантските корпорации. По-конкретно, компанията обвинява Google и Apple, че нарушават нейни патенти на технологии за премахване на шума, които по едно време бяха поръчани от агенцията DARPA към Министерството на отбраната, съобщи The Verge.

Ищецът твърди, че Apple използва технология на Jawbone във всички съществуващи слушалки AirPods Pro, както и във всички версии на iPhone и iPad. При Google нещата могат да се окажат много по-мащабни. Jawbone обвинява интернет гиганта, че използва патентите ѝ във всички „версии и варианти на смартфони, таблети, компютри, интелигентни домашни устройства, слушалки и други устройства с Android”.

Не е напълно ясно обаче дали Jawbone говори само за продуктите на Google или има предвид всички Android устройства, създадени от стотици други компании по света.

Според съдебните документи, компания с името Jawbone Innovations LLC, е завела делата срещу Google и Apple. Тя е подала молба до градския съд Уейко в щата Тексас. Ищецът настоява подсъдимите да спрат да продават устройства, които използват негови технологии. С други думи, отдавна забравената компания иска поне всички iPhone и iPad да изчезнат от рафтовете.

В допълнение, Jawbone Innovations LLC настоява Google и Apple да ѝ платят лицензионни такси за използването на нейните патентовани технологии. Apple все още не е реагирала по никакъв начин на атаката. Говорителят на Google Хосе Кастанеда коментира пред Bloomberg, че компанията „ще оспори всички претенции и ще се защитава енергично”.

Все пак има малка вероятност ищецът Jawbone Innovations LLC, който притежава правата върху спорните патенти, да не е свързан с Jawbone Inc. От делата и заявленията до Службата за патенти и търговски марки не е ясно кой стои зад компанията.

Jawbone Innovations е със седалище в малка офис сграда в Уейко и дори няма телефонен номер. Журналистите от Bloomberg не са успели да се свържат с нейните адвокати, които водят случая.

В потвърждение на това, че Jawbone Innovations LLC може да е патентен трол, е фактът, че Google и Apple не са първите компании, които компанията съди. През май 2021 г. тя заведе подобно дело срещу Samsung във федералния съд в Маршал, Тексас.

Jawbone Innovations LLC твърди, че Samsung е използвала без разрешение две от нейните технологии за премахване на шума. Samsung все още не планира да плаща такси или да изтегли устройствата си от пазара. Делото тече в момента.

Междувременно The Verge разкри кой е мениджърът на Jawbone Innovations LLC. Това е Йорк Игълстън, чието име изплува повече от веднъж в публикации за патентни тролове.

Коментари по темата: „Патентен трол иска да забрани iPhone и Android устройствата”

добавете коментар...

  1. Мнение

    Пожелавам им късмет на Jawbone.

Коментар