Правила за сигурност при вземане на кредити онлайн

Примамливите предложения могат да бъдат опасни, затова изберете доверен партньор
(снимка: CC0 Public Domain)

Онлайн заемът е кредитен продукт с нарастваща популярност, предлаган първоначално само от небанковите, а по-късно и от банковите финансови институции, към който е важно да подходим толкова отговорно, колкото и към останалите кредитни продукти. За да не се превърне кредитът във финансово бреме и да създаде опасност от навлизане в кредитна спирала или финансов крах, важно е да се съблюдават правила за сигурност.

За какво да внимавате, когато теглите кредит онлайн?

  1. Легитимност на финансовата институция

Изразете предпочитание към банковите финансови институции, тъй като те са легитимни кредитори, а дейността им подлежи на регулиране и контрол от БНБ. Добрата репутация на финансовата институция, от която сте решили да изтеглите кредит, е важна. Не се подвеждайте по оферти по телефона или разлепени по спирки и сгради в градска среда. Примамливите предложения могат да бъдат опасни, а евтиното да излезе много скъпо. Изберете доверен партньор – легитимен, с изградено име и спечелил доверието на потребителите.

  1. Бюджет и финансови възможности

Актуализирайте бюджета си, прегледайте внимателно приходите си, уверете се, че те са достатъчни, за да покривате месечната вноска по кредита и с остатъка да живеете нормално. Вноската може да изчислите чрез кредитните калкулатори на сайтовете на финансиращите институции. Ако месечната вноска ще надвишава 40% от доходите ви, променете срока или размера на кредита така, че да я редуцирате, за да увеличите шансовете си за одобрение и за да съумявате да изплащате кредита безпроблемно.

  1. Четене с разбиране

Изчетете внимателно преддоговорната информация, условията, офертите и изискванията на кредитиращата институция. Обърнете внимание на ситния шрифт и проверете за скрити условия и такси. При взимане на пари на заем предпочитайте банковите финансови институции, които са задължени да предоставят на потребителите ясни условия и да водят прозрачна политика по отношение на кредитирането. Ако нещо не разбирате, консултирайте се, преди да подпишете договор.

  1. Застраховка на кредита

Застраховайте кредита си, за да имате нужната сигурност и спокойствие, че в случай на безработица, болест, хоспитализация и други непредвидени обстоятелства има кой да се погрижи за вноските ви по кредита, без да изпадате във финансова несъстоятелност.