Google е най-популярната заявка за търсене в Bing

Изборът на Google в търсенето не е принуда, а желание на хората, казва адвокат на компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Като част от продължаващата борба на Google за премахване на най-голямото антитръстово наказание, налагано някога от Европейския съюз, говорител на компанията заяви в съда, че най-популярната заявка в конкурентната търсачка Bing е „Google”.

Потребителите на интернет често не са доволни от резултатите на търсещата машина, зададена по подразбиране на устройствата им, и отиват в Google – несъмнено най-добрата услуга. Но никой не подозира, че тази информация може да се използва в съда.

„Представихме доказателства, показващи, че най-често срещаната заявка за търсене в Bing днес е Google”, заяви адвокат Алфонсо Ламадрид от Върховния съд на ЕС в Люксембург. Според Bloomberg, адвокатът е казал още, че „хората използват Google, защото искат, а не защото са принудени”.

За да разберем този аргумент, нека се върнем към събитията от 2018 г., когато европейските регулатори за първи път глобиха технологичния гигант с 5 милиарда долара – най-голямата сума, налагана някога от Европейския съюз. В жалбата на ЕС се твърди, че Google е злоупотребил с господстващото си положение на пазара на устройства с Android по различни начини, включително чрез включване на водещата си търсачка в операционната система за мобилни телефони.

Междувременно изпълнителният директор на Google Сундар Пичай видя нещата по различен начин. В блог публикация от 2018 г., озаглавена „Android създаде повече избор, а не по-малко”, той казва – точно както Ламадрид три години по-късно – че потребителите на Android могат лесно да преминат към друга търсачка, ако предпочитат, да речем, Bing или Brave.

Фактът, че Google поглъща над 90% от трафика от интернет търсене в световен мащаб, продължи Пичай, се дължи само на това, че потребителите избират Google пред конкурентите. В крайна сметка повечето потребители не се интересуват дали търсят информация чрез Google или Bing, а дали търсачката дава желаните резултати.

Коментари по темата: „Google е най-популярната заявка за търсене в Bing”

добавете коментар...

  1. :o)

    То Гугъл за да стане номер 1 първо изяде останалите. Започвайки от Yahoo.
    и там хората се чешат по главите сменят CEO-та, тая женица ги поела, оная.
    А то не става с CEO-та, просто бизнес. Изтриха ги от съществуване.

    Иначе Bing е нещо което съществува за да потърсиш Гугъл.
    точно както Microsoft Internet Explorer е нещо което се използва 1 път да изтеглиш друг Браузър.
    Никакво майкрософтско приложение, освен Windows не е било никога и никъде ОК за ползване.
    Нито браузър, нито плеъри, нито за снимки, ни за видео, за каквото и да е.

  2. Не съм фен на монополистите, но...

    Всъщност, повечето хора използват Google не защото са принудени, а защото не знаят, че има нещо друго. За не малко хорица Интернет и Гугъл са едно и също нещо. Но пък и е факт, че по-добра търсачка от Гугъл няма.

Коментар