Google въвежда комбинирано търсене на изображения и текст

Google продължава да подобрява своята търсачка с функции на база AI технологии
(снимка: CC0 Public Domain)

Интернет гигантът Google въвежда нови функции за търсене, базирани на технологии за изкуствен интелект – по-специално комбинирано търсене на изображения и текстови заявки.

„През следващите месеци ще въведем нов начин за визуално търсене с възможност за задаване на въпроси за това, което виждате”, се казва в съобщение на корпорацията, на което се позовава РИА Новости.

След актуализиране на търсачката, потребителите ще могат – когато преглеждат определени изображения – да кликнат върху иконата с камерата и да въведат текстова заявка, за да намерят подобни изображения в други категории. Google отбелязва, че това ще помогне при намиране на конкретни продукти в много повече магазини.

Интернет компанията въвежда също система, която ще класира информацията според степента на нейната достоверност и надеждност. В този случай потребителите ще имат достъп до допълнителна информация за източниците, темата, както и рецензии за конкретен уебсайт от други страници.

В допълнение, изкуственият интелект ще позволи на потребителите на търсачката да получат  достъп до информация, свързана с екологичната ситуация на местоположението, като използват карти. По-конкретно, през октомври ще стане достъпна функция, която показва повечето големи пожари.

Коментар