Google започва да маркира достоверните новини

Google пусна по целия свят услугата си за проверка на новините за достоверност – тя ще работи както при показване на резултатите от търсене, така и в новинарския поток Google News, съобщи блогът на интернет компанията.

Статиите, които са са преминали проверка от администратор, ще се отбелязват с маркера „fact check” (което означава, че са проверени за наличие на фактически грешки). В резултатите от търсене редом до връзките ще се появяват анотации от сайтове като PolitiFact или Snopes, които са специализирани в разобличаването на фалшиви („фейк”) новини.

Анотациите ще информират дали дадено твърдение е вярно или лъжовно. Функцията обаче няма да се задейства при всяко търсене, уточнява блогът на Google.

За да получат маркировка „fact check”, медиите от Google News трябва да използват специални инструменти, предоставяни от schema.org, Duke University Reporters Lab и Jigsaw. Разбира се, като издатели, те трябва да отговорят и на всички правила на Google News Publisher.

Статиите, преминали проверка за достоверност от администратор, ще се отбелязват с маркера „fact check”

По-рано Google пусна подобна функция в страни като Великобритания и САЩ. В момента общността, участваща във „fact check”, наброява 115 организации, съобщи Google.

Темата за фалшивите новини стана особено актуална след президентските избори в САЩ в края на 2016 г. Социалната мрежа Facebook беше обвинена, че лентата й с новини е препълнена от фейкове и това създава невярна представа за действителността.

Твърдеше се дори, че фейк новините са способствали за победата на Доналд Тръмп. В отговор на критиките, Facebook започна кампания за борба с фалшивите новини, като наскоро въведе подобна на „fact check” функционалност.

Коментари по темата: „Google започва да маркира достоверните новини”

добавете коментар...

  1. Иван

    Само като чета на половината от вас глупостите по-горе и ме напушва на смях! Перхидролената Златка си има почитатели и тук!

  2. до ИЛИЯ ИЛИЕВ

    Как читателят да се ориентира, коя е достоверната, като държащите 99% от пазара информационни гиганти са първенците във фабрикуването на фалшификати, а по-дребните медии без всякакви скрупули препечатват подаденото им от диктуващите играта? Медиите в либералните “демокрации” в огромната си част се носят в мейнстрийма и не заслужават абсолютно никакво доверие.

  3. ИЛИЯ ИЛИЕВ

    Това е твърде субективно “отмятане” на новините.
    Поради огромното изобилие на новини ,можете в един момент да бъдете заблуден с “отметката”.
    Единственото решение е да ползвате достоверна,лицензирана информационна агенция.

  4. :)

    Ако механизмът действа коректно, Reuters, CNN, FOX би трябвало да бъдат баннати завинаги, защото са главните разпространители на фалшиви новини… ама някак не ми се вярва, че тази инициатива изобщо си поставя целите, за които сладкодумно претендира. По-скоро е част от всеобхващащата хипнотична пропагандна мъгла, която трябва да зомбира погледа на масата блажени наивници.

  5. Saevar

    и на каква база ще се сравнява тоя fact check, от години вси4ко се манипулира за да настройват хората, ако искате истински новини или поне по истински 4етете сайта на анонимните wikileaks и rt.com това са що годе по верни новини..

  6. Anonymous

    Като гледам, как Google настойчиво ми пробутва новините на Иво Прокопиев, как изобщо да имам някакво доверие? Излиза, че галениците на Америка за България публикуват “правилните” новини, а противоречащите на пропагандата им ще са “недостоверните”. И изобщо, цялата истерия с “фалшивите” новини се подхранва баш от тези, които масово ги тиражират – крадецът вика “дръжте крадеца”.

  7. ха

    Хората не вярват на фалшивите новини, защото си мислят, че са достоверни! Те вярват на лъжливите новини, ако последните подсилват тяхната гледна точка (на омраза най-вече). Маркирането на фалшивите новини ще се възприеме като цензура, а не като грижа за хората. Затова смисъл от подобно начинание няма.
    Единственото “решение” е фалшивите новини да се премахват физически, но в интернет няма как да стане. Ако изчезнат от FB, то ще се появят в самостоятелен сайт, хостван в Нигерия…

Коментар