Нигерия в опит да превъзпита Twitter

Twitter беше забранена в Нигерия през юни след публикации, критикуващи президента
(снимка: CC0 Public Domain)

Нигерия ще свали забраната за достъп до Twitter в страната при условие, че социалната мрежа се използва за „бизнес и позитивни дейности”. Платформата беше в забранена африканската държава през юни, след като премахна публикация на президента Мухамаду Бухари заради нарушаване на политиката за злоупотреба.

Нигерийското правителство заяви, че е близо до постигането на споразумение с Twitter за възобновяване на дейностите на компанията в страната, предаде Bloomberg.

„Като държава ние се ангажираме да гарантираме, че цифровите компании използват своите платформи, за да подобряват живота на нашите граждани, да зачитат суверенитета на Нигерия, културните ни ценности и да насърчават безопасността онлайн”, каза Бухари.

Twitter беше забранена в страната след туит на Бухари, който заплаши да накаже сепаратистите, нападали правителствени сгради. Тогава компанията за социални медии заяви в свой туит, че е „дълбоко загрижена” от действията на Нигерия и че счита отворения интернет за „основно човешко право”.

Facebook, Twitter, Apple и други технологични гиганти често се движат по тънката граница между насърчаването на свободата на словото и спазването на местните закони.

Коментар