200 милиона ще ползват AI подобрена реалност до 2026

Комбинацията от AI, машинно обучение и подобрена реалност е невероятно мощна
(снимка: CC0 Public Domain)

Над 200 милиона ще са активните потребители на приложения за подобрена реалност, които използват изкуствен интелект под някаква форма, към 2026 г., прогнозира ABI Research. Това може да включва базови AR технологии като машинно зрение и проследяване чрез едновременно локализиране и картографиране (SLAM), както и приложения с добавена стойност като разпознаване на изображения и обекти, семантично етикетиране и експертни системни анализи.

Използването на системи за визуални и пространствени данни за подобрена реалност (AR) често разчита на изкуствения интелект, което позволява на технологиите да улавят, обработват и контекстуализират данните по различни полезни начини. В резултат на това двата пазара продължават да се припокриват и да създават значителни възможности, смятат анализаторите.

„Комбинацията от изкуствен интелект, машинно обучение (ML) и подобрена реалност е невероятно мощна”, казва Ерик Абруцезе, директор по изследванията в областта на подобрената и виртуална реалност в ABI Research.

По неговите думи, възможностите на подобрената реалност стават много по-големи, когато се подплатят с повече налични данни. Тези данни идват от датчици за местоположение, сензори, системи за измерване на динамиката на околната среда и интегрирани системи като интернет на нещата….

Вплитането на изкуствен разум в изброените области носи висока стойност и създава съществени нови възможности за подобрена реалност, допълва анализаторът.

Макар че машинното зрение не е задължително за AR, то все повече се превръща в необходимост за повечето приложения. Машинното зрение позволява прецизно проследяване на потребителите в пространството чрез едновременно локализиране и картиране и може да улавя пространствени данни за по-нататъшна употреба.

ABI Research очаква близо 20 милиона доставки на AR интелигентни очила с локални модули за изкуствен интелект до 2026 г. Това ще са около 70% от общите доставки на интелигентни очила през периода.

Локалната обработка чрез изкуствен разум е често срещана днес, но все повече се намесват и облачните технологии. Търсенето на правилния баланс между двете ще продължи, сочи прогнозата.

Така например, част от изчисленията могат да се реализират на място, в самото устройство, за гарантиране на надеждност и ниска латентност, но аспекти като семантичното етикетиране може да се пренесат в „облака” за приложенията, които не са чувствителни към времезакъснения.

Коментар