Облачните технологии пестят време и разходи

Облачните технологии помагат за автоматизиране на дейностите в компаниите, но е погрешно в резултат на това да се освобождават специалисти, например системни администратори.

Разполагайки с повече свободно време, специалистите могат да се пренасочат към по-креативни дейности от поддръжката на ИТ инфраструктурата, което да изведе компанията напред.

Около това схващане се обединиха представители на бизнеса и ИТ компаниите по време на дискусия на тема „Икономически ползи от облачните технологии”, която се състоя по време на IDC Cloud Leadership Forum в София.

Най-очакваната полза от използване на облачни технологии е понижаването на разходите. Въпреки че в някои случаи то може да достигне до 30%, е трудно да се посочат ориентировъчни параметри на икономията при различните сценарии.

Предимството идва по-скоро от трансформирането на разходите от капиталови в оперативни. Това е особено ценно за малки и средни компании, които трябва да инвестират в техника, за да заработи техният бизнес. Ако той не потръгне обаче, те губят всички инвестирани пари. В другия случай – с наемането на ресурси, при неуспех загубите не са толкова големи. При разрастване на бизнеса пък винаги може да се наеме по-голям ресурс.

Облакът може да позволи на компаниите да разширят бизнеса си. Първоначално те разработват услуги, базирани на облака, предназначени за собствено ползване. В определени случаи обаче компаниите решават да ги предложат на крайни клиенти или на други корпорации и да печелят от тях. Някои компании се насочват към облака именно с подобни намерения, сподели Теодор Александров, мениджър „Връзки с клиенти” в НР България.

Основно притеснение на представителите на бизнеса е сигурността, стана ясно по време на дискусията. За да се намалят рисковете, е необходимо да се внедри още едно допълнително ниво на сигурност. Съществуват технологии, които позволяват данните на фирмите да бъдат разделени поне логически, въпреки че се намират в едно физическо пространство. Допълнителната сигурност обаче се калкулира в крайната цена на доставчиците на облачни услуги.

Деница Дженева

Деница Дженева

Коментари по темата: „Облачните технологии пестят време и разходи”

добавете коментар...

  1. aha

    Или преведено на по-простичък език статията гласи това :

    1. Уволнете си Системните администратори- ще спестите от заплати
    2. Поверете всичките си данни на фирма X
    3. Тя ще може да контролира по всякакъв начин всичките данни за бизнеса ви
    4. Бизнеса ви ще стане прозрачен и ако искате да се отскубнете от фирма X ще ви е трудно, защото данните ви може да бъдат използвани от трети лица
    5. Ще бъдете обвързани докато “Смъртта ви раздели” 🙂

Коментар