Двукрак робот-дрон ходи, лети и кара скейтборд

Витлата на LEO му дават усещане за баланс, което му позволява да кара скейтборд
(снимка: Caltech)

Роботите стават все по-пъргави и моделът LEONARDO на Caltech изглежда като един от най-сполучливите примери за това досега. LEO може да ходи на два крака, скача и лети, може да балансира на въже и да кара скейтборд.

Повечето роботи са предназначени за един вид движение – те могат да летят, да плуват, да ходят или да се движат по земята. Но може би роботите имат по-голям шанс да преодолеят препятствията пред себе си, комбинирайки множество видове движение. И LEONARDO изглежда като елегантен пример за това.

Висок около 80 см, той ходи със своите тричленни крака като пиле на високи токчета, разказва NewAtlas. Неговите умения за балансиране се дължат на четири витла, подобни на тези на дрон, с витла на „раменете”. Те не само му помагат да стои изправен, но и му позволяват да се издига над земята – да прескача неравности, стълбища или други препятствия.

„Черпихме вдъхновение от природата”, казва Сон-Джо Чунг, съавтор на изследването. „Помислете за начина, по който птиците могат да махат с крила и да скачат, за да се движат по жиците. Сложно, но интригуващо е поведението им, когато се движат, смесвайки между ходене и летене. Искахме да разберем и да се поучим от това комбиниране”.

Смесеният режим на движение дава на LEO няколко предимства. Той има по-добър баланс, отколкото би имал двукрак робот, като в същото време краката намаляват натоварването на витлата, поддържайки по-голямата част от теглото му.

Самото му име е съкращение от „LEGS ONboARD drOne”, тоест „крака на борда на дрон”. Реално роботът е изминал доста дълъг път през двете години, откакто за първи път е представен. Вече може да ходи и да лети в реална среда, пъргаво и леко. Екипът е накарал робота да ходи по опънато въже, без да падне, и дори да кара скейтборд, заобикаляйки набор от конуси.

Но създателите на LEO не се задоволяват с това. Те обещават роботът да стане дори още по-пъргав. Бъдещите му версии ще имат по-здрави крака, по-силни двигатели и по-интелигентни алгоритми, които ще му помагат да се ориентира, да ходи, да лети и да каца по-ефективно.

Коментар