Как анализаторите оцениха Windows 11

Windows 11 има атрактивен нов дизайн, но и високи системни изисквания
(снимка: Microsoft)

Операционната система Windows 11 стана достъпна за потребителите по целия свят на 5 октомври. Microsoft започна да разпространява новата ОС чрез Windows Update, но на етапи (в зависимост от устройството). Тези, които искат ръчно да инсталират Windows 11, могат да изтеглят асистента за инсталиране, предлаган от компанията. Но какво мислят анализаторите за Windows 11?

Според Джеф Блебър, изпълнителен директор на CCS Insight, Windows 11 не е революционна стъпка за Microsoft. Експертът нарича тази операционна система „следващото издание, което само показва къде са големите амбиции на Windows, вместо да донесе радикални промени, дори в сравнение с Windows 10”.

Анализаторът на Forrester Джей Пи Гоундър определя потребителския интерфейс на Windows 11 като „свеж” и „елегантен”. В същото време специалистът смята, че „истинската цел и идентичност” на операционната система все още не е ясна. Може би, за да разберат това, потребителите трябва да прекарват повече време с новата ОС.

„Но обновеният потребителски интерфейс и множеството обмислени функции дават шанс [на Windows 11] да се открои, особено след като пускането ѝ съвпада с прехода на света към нов хибриден работен формат. Всички тези постепенни промени, комбинирани, понякога могат да съставляват повече, отколкото сумата им поотделно. Доказателствата ще бъдат видими едва няколко месеца след пускането”, коментира Гоундър.

Експерти от Ars Technica тестваха Windows 11 и отбелязаха „атрактивен нов дизайн”, който обаче е „помрачен от връщане към миналото и високи системни изисквания”. Най-вероятно възможността за инсталиране на платформата само на относително мощни компютри е свързана с желанието на Microsoft да стимулира продажбите на нови устройства, предполагат журналистите.

Windows 11 има същите File Explorer, лента на задачите, меню „Старт” и други елементи, но включва нови етикети, икони и инструменти за навигация. Според експерти, за потребителя ще бъде трудно да работи със същата ефективност, както в Windows 10, докато не овладее всички тънкости и нюанси на новата ОС.

Това важи и при използване на други познати инструменти, като File Explorer. Дори за прости задачи като преименуване на файлове или навигиране в директории, потребителите ще трябва да използват съответните икони, което ще им отнеме време да ги запомнят.

Коментари по темата: „Как анализаторите оцениха Windows 11”

добавете коментар...

  1. Asi

    На Win7 Ultimate 64 sys Coofee Lake с изключени ъпдейти всичко ми хвърчи и ми работи всичко надеждно. Не смятам някога да го сменям с боклуци пълни с телеметрия .

  2. Ей тъй

    Абе Mirc си беше супер

  3. fg

    LinUx защото са тъпаци и не виждат по далеч от носа си

  4. LinUx

    А защо не пробвте Linux?

  5. DiPet

    На 7-ца Андроид НЕ работи така, както на 10-ка.

  6. DiPet

    А те мислиш ще се разплачат за теб….
    Аз с по-стар DELL 7-ца и ОС – 10-ка получих уверение, че трябва да очаквам 11 – цата.

  7. До Ники

    Към днешна дата LTSC Windows-ите са най-добрият избор, ако човек реши да ползва Десетката.
    Office 2021 също има LTSC версия

  8. Lay out

    Да си го ползват. Не може да съм с процесор Intel i7-7700K, който работи на 4,2GHz и тъпото уиндоусче да не го подържа! Да не говорим, че 8-мо поколение процесорите нямат абсолютно никаква разлика със 7-мо, но нали са с една година по-нови, няма проблем. Бил Гей да си хваща чукалата и да излиза в пенсия, че тотално вече е изкуфял!

  9. Ktborisov

    MS Office 2019

  10. Ивайла Стоянова

    смях не смях и аз съм на осмицата смятам просто да не минавам на следващите тъпи версии на windows. имам един стар на хр. и него го оставям така.

  11. Dimitar

    Аз съм много доволен от 11. Отдавна исках това което предлага. Не бих се върнал към по стара версия!

  12. Petur

    FaceIt pederast

  13. Венци

    Windows 7 е ултимативния Уиндоус. Всичко след него е ненужно и е по-скоро жажда за пари. Кажете някоя функция, игра, програма, която 7цата няма да подкара? За сметка на това Windows 10 например не може да подкара software, за който съм си платил! и с който съм се забавлявал на 7цата. Говоря за музикален software, музикални проекти, в 10тката посмъртно не може човек да вкара Api драйвери и всичко да е наред. Пълни боклуци са новите уиндоуси

  14. Ники

    Аз го пробвах боклук. Имам си windiws 10LTSC.без тъпи приложения и е най добър

Коментар