Чили прие закон за „неврологичните права”

Чили ще брани със закон „последната граница” на човешкото същество: психиката
(снимка: CC0 Public Domain)

Чилийските депутати наскоро одобриха закон, установяващ правата на лична идентичност, свободна воля и психическа неприкосновеност. С това Чили стана първата държава в света, която приема законодателство в областта на невротехнологиите, които могат да манипулират съзнанието ни.

Законопроектът бе приет в края на септември. Той би могъл да залегне в основата на бъдещото законотворчество в областта на правата на човека в други страни с оглед на напредъка в технологиите, прилагани към ума и мозъка, отбелязва TechXplore.

По време на дебатите, предхождащи гласуването, сенаторът Гуидо Жирарди, един от най-откровените поддръжници на закона, заяви, че целта на нормата е да защити „последната граница” на човешкото същество: психиката.

„Щастливи сме, че това е началото на глобална преценка за това как трябва да се използват технологиите за доброто на човечеството”, написа Жирарди в Twitter. Законопроектът следва да бъде подписан от президента.

Рафаел Юсте, професор по биология в Колумбийския университет и един от най-добрите световни експерти в тази област, казва пред АФП, че изследователите вече са успели да имплантират в мозъка на мишки изображения на неща, които всъщност не са виждали, което се е отразило на поведението им.

Подобни експерименти и резултатите от тях предизвикваха безпокойство, че невротехнологиите могат да се използват за манипулиране, за записване на психичните данни на хората, както и за тяхната промяна.

Ето защо законът на Чили „установява, че научното и технологичното развитие трябва да бъде в услуга на хората и че то ще се осъществява с уважение към живота и физическата и психическата неприкосновеност”, се казва в изявление на Камарата на депутатите.

Нормата има за цел да защити „невроданните” на хората и да установи ограничения за начините, по които „съдържанието” на мозъка на човек може да бъде анализирано и модифицирано.

Коментари по темата: „Чили прие закон за „неврологичните права””

добавете коментар...

  1. Бабави

    Ясно. Откога се чака сегрегата.
    Няма общ кюп за далавери с телефоните и компютрите.
    Всички да контактуват и се управляват по нива, край на номера на простото да снима и слухти с резолюция и сървъра с дублажите да трови с влияния,всичко това за кибершпионажа за услуга на бионата /ел. управление/.
    Ами нали бг бионакса е “вързана ” на руската по езика и целевата неграмотност и телкове на българските популации , а там пък /над руската биона матрична/ американските машини и всичко под фитуча/анаграма е/…
    Доколкото Интелектът се ориентира бг електронното управление е в проект за ликвидация в настоящия му отвратителен вид. Няма как – озона притиска.Или нормална система за електронно управление в Европа без дублираните самоличности за намеса в съзнанието им с цел обслужването на геноцидните външни интереси , или никаква. Няма всички да се мъчим в безкислородните дни, че боклуците правят емисии с паразитната бионакса/чип нещата/- цялата система е за конфигуриране в синхрон с европейските интереси относно климата и обществото на Континента.

Коментар