ИТ ще заменят мишките в тестовете на лекарства

Повече от 100 милиона животни годишно биват използвани по целия свят за изследване на лекарства, като около 80% от тях са гризачи. Тези експерименти обаче търпят все повече критики.

От една страна, защитниците на животните припомнят, че малките същества са подложени на страдание при опитите. От друга, тъй като става дума за различен биологичен вид, резултатите не могат да се приемат за приложими върху хора, смята учени.

Добрата новина е, че алтернативите са все повече, а с развитието на компютърните технологии практиката с животните може изцяло да отпадне, пише GreenTech.bg. Една от новите възможности е използването на „чипове” на човешки органи и компютърни симулации. С помощта на компютърни модели може да се изследва въздействието на даден медикамент върху дадена тъкан, или пък да се проследи развитието на дадена болест и нейното поведение при определено лекарство.

На настоящия етап все още няма достатъчно знания, за да се създадат напълно правдоподобни компютърни симулации, казва д-р Сара Уелс от Mary Lyon Centre в Оксфордшир. Но не след дълго медицината ще може да моделира това, което се случва при всяка болест.

„Чрез комбиниране на различните алтернативи всъщност можете да получите много по-добра картина, съотносима към хората”, съгласна е и Флор Даус от международната организация за защита на животните Animal Defenders International (ADI).

Коментари по темата: „ИТ ще заменят мишките в тестовете на лекарства”

добавете коментар...

  1. Avatar952

    От заглавието оставам с впечатлението че новите лекарства ще ги тества в/у ИТ-тата …

Коментар