Tesla с историческо постижение на фондовия пазар

Акциите на Tesla достигнаха исторически стойности на фона на засилено търсене не електромобили
(снимка: CC0 Public Domain)

След като в края на миналата седмица Tesla публикува финансовия си отчет за третото тримесечие, акциите на компанията поскъпнаха с 10 долара само за един ден, преминавайки психологическата граница от 900 долара, което е исторически рекорд. В резултат пазарната капитализация на Tesla надхвърли 908 милиарда долара.

Вчера растежът продължи и когато стана известно, че компанията е получила голяма поръчка за електромобили под наем от Hertz, капитализацията на Tesla надхвърли 1 трилион долара, съобщи Ройтерс.

Обикновено производителите на автомобили не рекламират сделки с компании за коли под наем, тъй като продават сравнително непопулярни модели с отстъпка. Но в случая на Tesla, решението на Hertz да поръча 100 000 EV до края на 2022 г. показа на инвеститорите, че електромобилите вече не са нишов продукт и могат да доминират на масовия пазар в близко бъдеще.

„Електрическите превозни средства са масови в момента и ние едва започваме да виждаме нарастване на глобалното търсене и интерес”, коментира пред Ройтерс временният изпълнителен директор на Hertz Марк Фийлдс.

Илон Мъск, шефът на Tesla, си е поставил за цел да увеличава продажбите на електромобили средно с 50% годишно, за да достигне в крайна сметка 20 милиона броя на година. Това ще бъде повече от два пъти от продажбите на настоящите лидери на пазара Volkswagen AG и Toyota Motor.

Коментар