Графичните карти поскъпват неудържимо

Купуването на хубава видеокарта за настолен РС е предизвикателство в настоящата ситуация
(снимка: CC0 Public Domain)

Графичните карти за настолни компютри стават все по-малко достъпни. Дневните им цени растат с около 1%, въпреки че през юни 2021 г. динамиката в основните региони на света беше отрицателна.

Само за 20 дни, от 10 октомври до 31 октомври 2021 г., цената на редица ускорители, базирани на Nvidia, скочи с 16%, сочат пазарните анализи. Ускорителите AMD Radeon регистрираха още по-бързо поскъпване – с 18%.

Статистиката се отнася изключително за европейския пазар. Картите започнаха да поскъпват на 8 август 2021 г. и оттогава трендът е само нагоре, като темпото постепенно се увеличава.

Пример е флагманската карта Nvidia GeForce 3090. На 8 август 2021 г. цената ѝ не надвишаваше 3200 евро. До края на октомври 2021 г. тази карта поскъпна до 4030 евро. За периода от 17 януари 2021 г. до края на октомври цената на модела 3090 се увеличили с повече от 1,6 пъти.

В началото на ноември европейците трябва да плащат огромни суми за нови карти. Например, надплащането за GeForce е 88% от препоръчителната цена на дребно, а за AMD Radeon е дори 101%. Тоест, купувайки една видеокарта, потребителите плащат всъщност за две.

Какво точно кара европейските търговци на дребно да надуват цените все още не е известно. Възможно е крипто-копачите отново да участват в това, като са се научили да заобикалят ограниченията на производителите на карти за игри. Поскъпването може да се дължи и на курса на биткойн, който нараства от юли 2021 г.

Настоящата ситуация на пазара на видео ускорители е изключително нездравословна. В някои магазини очевидно по-слаби модели по неизвестни причини струват колкото високопроизводителните.

Това ясно се вижда при топ модела AMD Radeon RX 6900 XT, за който европейците ще трябва да платят от 1400 до 2090 евро, в зависимост от производителя, региона, търговеца на дребно и модификацията. В същото време картата Radeon RX 6800, която е от по-нисък клас, струва най-малко 1500 евро. Каква е причината за такова, меко казано, нелогично ценообразуване, все още не е ясно.

Подобна картина се наблюдава и в лагера на картите Nvidia GeForce. Например, най-скъпата модификация 3070 струва почти 1885 евро, а по-производителният модел 3080 може да бъде закупен за 1430 евро.

Купуването на хубава видеокарта се превръща в трудна мисия, в която потребителите трябва да решат два проблема – първо, да намерят хиляди левове и второ – търговец, от който да я купят. В много случаи самата видеокарта ще струва повече от всички други компоненти на системния блок, взети заедно. Но дори и да разполага с необходимата сума за закупуване на графичен ускорител, потребителят може да няма откъде да я купи.

От днешна гледна точка, най-изгодният период за закупуване на видеокарти беше началото на лятото, когато цените паднаха, преди да поемат стръмно нагоре. Това се дължеше на два фактора. Първият е огромният срив в обменния курс на биткойн, а вторият бе дългоочакваната победа над дефицита, причинен от пандемията на коронавирус.

Коментари по темата: „Графичните карти поскъпват неудържимо”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Печатането на пари дотам води.

    В момента хората имат ужасно много пари в кеш и това се забелязва навсякъде – от това, че хората за готови да дадат 5000лв за видеокарта, чиято препоръчителна цена е $700; до това, че хората се бият кой първи да купи разпадащ се апартаменти от 80-те години в краен квартал за 2000 евро на квадрат, а само допреди 2-3 години цената на същите вървеше по 500-600 евро и никой не искаше да ги купува.

Коментар