Япония тества криптовалута, подкрепена от частни банки

Япония е привързана към парите в брой, но вече гледа към криптовалутите
(снимка: CC0 Public Domain)

Япония е на път да направи своята първа решителна стъпка към развитието на собствена цифрова валута. Консорциум, съставен от приблизително 70 японски фирми, подготвя пускането на местна криптовалута, базирана на йената. Това се очаква да стане през 2022 г.

Забележително в проекта, условно наречен DCJPY, е това, че три от най-големите банки в страната ще го подкрепят, отбелязва Ройтерс. На пресконференция в сряда Mitsubishi UFJ Financial Group, Mizuho Financial Group и Sumitomo Mitsui Financial Group заявиха, че се срещат от миналата година, за да изградят споделена инфраструктура за сетълмент за цифрови плащания.

Някои от другите членове на консорциума включват East Japan Railway Company и Kansai Electric Power Company. Всички участници планират да започнат да тестват валутата през следващите месеци.

Експериментът е отделен от работата, която Банката на Япония извършва за създаването на „цифрова йена”. Криптовалутите, подкрепяни от националните банки, са област на изследване и от страна на правителствата на Китай и САЩ.

Как обаче ще се развие експериментът в Япония е интересно, защото страната е пословична с привързаността си към парите в брой. Към 2018 г. 80% от всички сделки на дребно в Япония са били извършени с банкноти и монети.

Коментар