Хакери вилнеят в Бразилия заради Covid-мерките

Covid-мерките в Бразилия провокираха хакерска атака срещу министерство на здравеопазването
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на здравеопазването на Бразилия заяви, че уебсайтът му е бил засегнат от хакерска атака в петък. Свалени са няколко системи, включително тази с информация за националната програма за ваксинация и тази, използвана за издаване на цифрови „зелени” сертификати.

Правителството отложи с една седмица прилагането на новите здравни изисквания за пътниците, пристигащи в Бразилия поради атаката, съобщи The Hindu. „В ранните часове на петък здравното министерство е претърпяло инцидент, който временно компрометира някои от системите му… които в момента не са достъпни”, се казва в изявление.

Полицията разследва нападението. Предполагаемите хакери са публикували съобщение на уебсайта, че вътрешните данни са били копирани и изтрити. „Свържете се с нас, ако си искате данните обратно”, се казва в него. Има имейл и информация за контакт в Telegram.

Съобщението беше премахнато до петък следобед, но сайтът продължи да е неактивен. Министерството пък обясни, че работи по възстановяване на своите системи. Здравният министър Марсело Кейрога каза пред репортери, че няма загубени данни, тъй като ведомството си имало архив на цялата информация, която е била свалена.

Съгласно мерките, обявени във вторник след като президентът Жаир Болсонаро се противопостави на използването на ваксиналните паспорти, неваксинираните пътници, пристигащи в Бразилия, ще трябва да стоят под карантина по пет дена и да бъдат тествани за Covid-19.

Изискването трябваше да бъде въведено в събота. Правителството обаче каза, че ще бъде отложено за една седмица, тъй като данните за ваксинацията не са достъпни след хака.

Коментар