Производител на майонеза създаде безпилотно аеро-такси

Летящото Hi-Fly Taxi е оборудвано с 16 електродвигателя и литиево-йонни батерии
(снимка: Efko)

Руската бизнес-група Efko, производител на майонеза, представи прототип на собствено безпилотно аеротакси. Hi-Fly Taxi е в състояние да лети на разстояние до 15 км и да превозва стоки с тегло до 120 кг.

Летящият апарат е оборудван с 16 електродвигателя в две равнини, като същевременно остава напълно функционален дори при отказ на до 4 двигателя. Прототипът използва литиево-йонни батерии, но се предвижда да бъдат инсталирани и алтернативни източници на енергия за използване в екстремни студени условия.

Още през май прототипът направи първия си полет с ръчно управление, а през октомври беше тестван и неговият безпилотен режим. През следващата година Hi-Fly Taxi ще лети по фиксирани маршрути в Белгородска област на разстояния до 50 км.

Efko работи и върху цялата инфраструктура за комерсиална употреба на летящите превозни средства, включително площадки за кацане, сервизни и командни и контролни центрове.

Компанията е инвестирала над 1 милиард рубли за създаване на собствено конструкторско бюро, изграждане на експериментален летателен център, цех за композитни материали, цех за сглобяване, център за изпитване и лаборатория за т.нар. адитивни технологии.

Сега фирмата планира да създаде медицински, противопожарни, евакуационни, полицейски и други модификации на безпилотното летящо превозно средство. През 2024 г. се очаква да започне масово производство на въздушното такси със следните характеристики: пробег 600 км, товароносимост 220 кг, живот на батерията 180 минути, скорост до 300 км/ч.

Коментари по темата: „Производител на майонеза създаде безпилотно аеро-такси”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Ами… Еърбус да почне да произвежда горчица и всичко вече ще е наред.

Коментар