Капки за очи заменят очилата за четене

Капки за очи помагат за справяне със замъгленото зрение при напреднала възраст
(снимка: Vuity, платен модел)

Капки за очи, които могат да помогнат на хората да виждат добре наблизо и надалеч, бяха одобрени от американската агенция по лекарствата и скоро ще влязат в продажба. Те помагат за справяне със замъгленото зрение на къси разстояния, типично за по-напредналата възраст. Така капките се явяват потенциална алтернатива на очилата за четене.

С напредване на възрастта лещите на нашите очи започват да се втвърдяват. Резултатът е, че е нужно все по-голямо усилие на мускули, за да притискат лещата в различни форми, така че тя да променя фокусната си точка. Затова започваме да примижаваме, за да видим нещо наблизо, или опъваме ръката си, за да прочетем ситния текст.

Това се нарича пресбиопия и е нормална част от процеса на стареене. Новите капки за очи могат да дадат на хората повече дни спокойно четене без нужда от очила и без нужда да опъват ръка надалеч.

Капките се прилагат веднъж дневно. Активната съставка пилокарпин е предназначена да стимулира окото да намали размера на зениците – ефект, който трябва да продължи през по-голямата част от деня. Намаляването на размера на зеницата, подобно на отвора на фотоапарата, увеличава дълбочината на зрителното поле. Това означава резки и ясни образи и наблизо, и надалеч.

При проучванията с хора, проведени върху 750 индивида на възраст 40-55 години с пресбиопия, е установено, че пациентите, използващи Vuity, могат да четат допълнителни три или повече реда в зрителната диаграма на оптометриста „при слаба светлина”.

Разбира се, намаляването на размера на ириса има и друг ефект: намалява количеството светлина, която влиза. Това не означава непременно, че светът ще изглежда по-тъмен с капки за очи Vuity. Все пак компанията-създател на капките препоръчва на хората да не шофират нощно време, след като са ползвали разтвора, и да не извършват „опасни дейности при лошо осветление”.

Коментари по темата: „Капки за очи заменят очилата за четене”

добавете коментар...

  1. Видка Тотева

    Отдавна чета за капките. Откъде да си ги доставя. Само от Америка ли?

Коментар