Крипто-предприемач ще се опита да спре стареенето

Няколко милиардери инвестират в опити да обърнат процеса на стареене
(снимка: CC0 Public Domain)

Брайън Армстронг, основателят на популярната платформа за обмен на криптовалути Coinbase, има ново предизвикателство. Той е създал стартираща компания, която ще работи за намиране на „лек за старостта”, като използва машинно обучение.

Новата компания за епигенетично препрограмиране се нарича NewLimit. Целта на стартъпа е да разработи методи за лечение, които обръщат процеса на стареене, съобщи британската медия Dailymail.

NewLimit „ще започне със задълбочено проучване на епигенетичните фактори на стареенето и разработването на вещества, които регенерират тъканите при лечение на определени групи пациенти”.

Армстронг планира да използва машинно обучение, за да определи кои клетъчни функции се променят с възрастта, за да създаде лечения, които могат да забавят, спират или обръщат този процес.

Но не само той инвестира в стартъпа. В момента проектът NewLimit вече е събрал 105 милиона долара, за да започне разработка „от нулата” на методи срещу стареенето.

„Това са невероятно амбициозни планове за „лекуване на стареенето”. Може да отнеме десетилетия, ако изобщо се постигне тази цел, затова чувстваме спешната нужда да започнем днес”, казва Армстронг в изявление за пресата.

Армстронг не е единственият милиардер с амбиции да спре стареенето. Джеф Безос и предприемачът Юри Милнър финансираха биотехнологична фирма през септември, която има за цел да намери начин за обръщане на стареенето.

Коментари по темата: „Крипто-предприемач ще се опита да спре стареенето”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Напротив има изключения и примери за нестареещи живи организми.

  2. Добри Божилов

    Стареенето не може да се спре, на база на химично-генетичната платформа на живота. Неизбежно всяко клониране на клетки води до натрупване на грешки. Единственото спасение е двуполовото размножаване, но то не е безсмъртие, а прехвърляне на живота на ново същество. Т.е. видът е безсмъртен, но не и индивидът… Това е загуба на пари подобна инвестиция.

Коментар