Над половината българи искат 5G смартфон за Kоледа

5G смартфонът е най-желан подарък за Коледа, установи проучване
(снимка: CC0 Public Domain)

55% от българите биха искали да получат 5G смартфон като подарък за Коледа, сочи непредставително онлайн проучване, направено сред над 2 300 посетители на А1.bg в периода 26 ноември – 9 декември 2021 година.

Вторият най-желан подарък е смарт телевизор за 13,9%, а списъкът се допълва от екскурзия (11,7%), черна техника (10,2%) и таблет 9,9%, показват още данните от проучването на А1 България.

На въпроса на кого възнамеряват да направят подарък, по-голямата част от жените (45%) са отговорили, че вече са купили или планират да купят подарък на децата си. От друга страна, по-голямата част от мъжете (47%) са отговорили, че планират да купят или вече са купили подарък на своите половинки (съпруга/приятелка). Общо 46,3% от анкетираните възнамеряват да направят подарък и сами на себе си за празниците.

По отношение на стойността на подаръците, тази година най-голям процент (40,9%) от анкетираните ще отделят над 300 лева, за да зарадват свой близък или себе си. Тези, които ще похарчат между 101 и 200 лева, и между 201 и 300 лева са с равен дял – по 16,1%. Най-щедри ще са жителите на Кюстендил, като 51,8% планират да закупят подаръци за над 300 лева, следвани от тези в София (48,9%), Варна (45%) и Бургас (43%).

Данните от изследването показват и някои несъответствия между това какво хората възнамеряват да подарят и какво очакват да получат за Коледа. Повечето от анкетираните възнамеряват да закупят или вече са купили 5G смартфон (49,7%), играчки (16,2%), парфюм (13,7%), таблет (11,3%) и книги (10,8%). На първо място и при двата въпроса е 5G смартфон, което показва и бързото навлизане на 5G технологията и търсенето на скоростта, която тя предлага.

27% от участниците в проучването са заявили, че ще купят подаръци за близките си и себе си в седмицата точно преди Коледа (17-22 декември). Това превръща последните две седмици преди празника в най-натоварените за търговците, като общо 56,4% от анкетираните планират да направят или вече са направили своите покупки между 13 и 23 декември. Резултатите от изследването показват, че 27% от хората са купили своите подаръци преди 13 декември и само 2,6% ще изчакат последния възможен момент – деня преди Коледа.

Плавно нараства популярността на дигиталните портфейли за закупуване на коледни подаръци. 8,6% от участниците в анкетата посочват, че предпочитат да плащат директно със своя смартфон при покупка на подарък. Плащанията в брой остават предпочитани от българите с 44,8%, но 41,9% ще платят за коледния подарък със своята банкова карта.

Онлайн магазините също все повече привличат с възможностите за лесно и удобно закупуване на подаръци. 14,1% ще пазаруват само онлайн за всички коледни подаръци, докато други 66,9% смятат да комбинират пазаруването в мрежата, с посещение на магазин.

Коментари по темата: „Над половината българи искат 5G смартфон за Kоледа”

добавете коментар...

 1. :o)

  Платените проучвания с цел скрита реклама не е удачно да правят новини 🙂
  Искат да ни кажат купувайте ни боклуците щото на тях пише 5G ама не са познали

 2. Хаха

  Много ме кефят такива нагласени проучвания.
  Влизаш в А1 магазин и те питат какво искаш:
  5Г телефон
  Телевизор
  Екскурзия
  Техника
  Таблет
  Естествено, че повечето ще кажат телефон!
  Интересно ако бяха направили допитването в травел агенция?

 3. к

  глупости, дреме ми за 5г телефон, те да си оправят обхвата, че половината държава няма обхват, и 4г ми е предостатъчно стига да имаше абсолютно навсякъде минимум 50 мегабита

 4. J

  Започнахте да си именовате статиите като “журналистите” от в. Труд, Телеграф, Уикенд и тем подобни

 5. хаха

  Много яко заглавие, а всъщност над 1/2 от 2300 посетители на А1 магазин. Сигурно запитването е било ‘Бихте ли желали 5г телефон за Коледа?’
  Ако ги бяха питали ‘Бихте ли си купили нов 5г телефона за Коледа?’ как ли щяха да отговорят?

Коментар