Amazon свали рестриктивна мярка за служителите

От години Amazon забранява на работниците си да носят лични телефони в складовете
(снимка: CC0 Public Domain)

Amazon няма да изисква от служителите си да работят без мобилните си телефони из складовете на фирмата, поне засега. Интернет търговецът потвърди, че ще се откаже да подновява усилията си за забрана на личните телефони при работа в складовете – „до друго нареждане”.

Компанията от години забранява на работниците си да носят лични телефони, докато работят в складовете на фирмата, припомня Engadget. За известно време тази забрана беше „разхлабена” покрай пандемията и по план трябваше да бъде подновена през януари 2022 г. Сега обаче става ясно, че ограничението няма да бъде подновено, поне за още известно време.

Въпреки че Amazon не обясни решението си, то идва точно след трагичния инцидент, в който шестима служители на фирмата загинаха при срутване на неин склад в Илинойс след връхлитането на торнадо. Разбра се, че диспечер на Amazon е настоял пред един от работниците да продължи да разнася пратки, въпреки виещите сирени за наближаващия ураган.

Служителите на склада са поискали достъп до телефоните си както за да получават сигнали за безопасност, така и за поддържане на връзка в случай на извънредни ситуации.

Практиката компаниите да забраняват използването на телефони по време на работа не е непозната. Тя се счита за приемлива, било то заради подобряване на безопасността или за предотвратяване на изтичането на чувствителна информация.

Тази позиция обаче е на път да се промени, особено като се има предвид лошата репутация на някои работодатели и нарастващото обществено недоволство след случаи като този със срутения склад.

Коментар