Mozilla се отказа от даренията в криптовалута

Лошият климатичен имидж на криптовалутата принуди Mozilla да се откаже от нея
(снимка: CC0 Public Domain)

Изненадващ ход предприе Mozilla Foundation, която стои зад популярни продукти като браузъра Firefox и пощенския клиент Thunderbird. Организацията с нестопанска цел обяви, че спира да приема дарения в криптовалута.

Това решение се дължи на негативната реакция на някои членове на общността по отношение на криптовалутите и тяхното въздействие върху околната среда, тъй като добивът изисква значителни енергийни разходи, отбелязва TechCrunch.

Фондация Mozilla, основана през 2003 г., приема доброволни дарения като източници на финансиране на дейността си. Първите 2 милиона долара за проекта дари гиганта AOL. Но откакто започна да приема дарения в криптовалута, организацията попадна под обществена критика.

В резултат на това разработчикът на Firefox обяви, че ще обмисли дали тази инициатива е в съответствие с „нашите климатични цели”. В допълнение, Mozilla написа в Twitter: „Децентрализираните уеб технологии остават важна област в нашите изследвания, но нещата много се промениха, откакто започнахме да приемаме дарения в криптовалута”.

Не за първи път голям играч от технологичната индустрия е принуден да реагира на негативната обществена реакция срещу криптовалутите и тяхното въздействие върху околната среда. През май миналата година производителят на електрически автомобили Tesla спря продажбите на своите коли срещу биткойни само няколко месеца след като предложи такава възможност на купувачите.

По-късно шефът на Tesla Илон Мъск обяви, че компанията ще възобнови приемането на биткойни, след като поне 50% от криптовалутата започне да се добива от възобновяеми енергийни източници. В момента, според оценките на Центъра за алтернативни финанси в Кеймбридж, само добивът на биткойн коства 148 TWh годишно.

Коментар