Оборудват лунния кораб с Alexa и Webex технологии

Технологичната демонстрация Callisto ще лети на борда на Orion в полета до Луната
(снимка: Lockheed Martin)

Когато космическият кораб Орион на НАСА излети на своята окололунна мисия „Артемида” (Artemis) без екипаж тази година, той ще има собствен гласов асистент Alexa и технология за видеоконференции Webex. Те ще бъдат инсталирани в демонстрационен пакет на Lockheed Martin, наречен „Калисто” (Callisto).

Последният път, когато астронавтите посетиха Луната, всеки от космическите им кораби имаше един-единствен компютър, който беше стотици пъти по-бавен и разполагаше с десетки хиляди пъти по-малко памет от джобен калкулатор от 2000 г., отбелязва NewAtlas.

Но сега Callisto ще промени картината, като въведе удобството на цифровите дисплеи и сензорните екрани, гласовите асистенти и видео-разговорите. Електрониката в кораба ще е специално заякчена срещу вибрации и радиация, а Alexa ще има добавени алгоритми за справяне с шума от двигателите и помпите, както и отзвука от металните повърхности в кабината. По подобен начин ще работи и системата за видеоконференции Webex.

„Калисто” ще позволи на екипажите от астронавти да комуникират със Земята, да извикват информация и да управляват сдвоени устройства чрез гласова команда. Тъй като има закъснение от две секунди в преноса на сигнали между Земята и Луната и поради ненадеждния характер на комуникациите в космоса, инициативата предполага нещо повече от инсталиране на Alexa и Webex в космическия кораб. Вместо това Alexa ще трябва да може да работи самостоятелно, докато не е в контакт с големите интернет бази данни, от които зависи нейната наземна версия.

Наред с това инженерите от партньорските компании разработват виртуални подобрения в полза на наземния екипаж в космическия център „Джонсън” на НАСА в Хюстън. Това ще позволи на операторите да взаимодействат с „Калисто” от Центъра за управление на мисията и да предоставят достъп до данни за състоянието на полета и телеметрията.

Освен всичко, „Калисто” ще позволи на обществеността да следи мисията чрез устройства с поддръжка на Alexa, а Webex ще осигури достъп за STEM преподаватели и отдалечени учебни събития в класните стаи. В допълнение, технологията ще позволи на астронавтите да извличат информация от интернет и да поддържат връзка със семействата си.

Коментар