Германски регулатор не откри цензура в смартфоните Xiaomi

Смартфоните Xiaomi не цензурират достъпа до информация, според немските власти
(снимка: CC0 Public Domain)

Германската федерална служба за информационна сигурност (BSI) не е открила никаква следа от цензуриране на съдържание в смартфоните на Xiaomi, стана ясно от изявление на ведомството за медиите.

Миналия септември Националният център за киберсигурност (NCSC) на Литва заяви, че смартфоните Xiaomi и Huawei могат да предават информация на китайските власти и освен това имат вградени механизми за цензура, които разпознават и блокират фрази като „освободете Тибет”, „ да живее независимостта на Тайван” или дори „демократичното движение”, припомня Ройтерс.

Същия месец Министерството на отбраната на Литва посъветва гражданите да не купуват смартфони Xiaomi и да се отърват от тези, които вече имат. През 2020 г. отношенията между Литва и Китай се влошиха предсказуемо и бързо, след като малката европейска държава откри „Мисия на Тайван”. Китай не признава независимостта на Тайван и повечето страни по света предпочитат да не изострят отношенията с Поднебесната, без да формализират дипломатическите отношения с острова.

Xiaomi отхвърли всички обвинения, обещавайки да привлече независими експерти, които да разследват въпроса, но немският орган BSI започна свое собствено разследване, считайки изявлението на литовските власти за достатъчно основание. Изследването на китайската електроника продължи няколко месеца. „В резултат на това BSI не успя да идентифицира никакви аномалии, изискващи допълнително разследване или други действия”, казва говорител на ведомството.

Междувременно Xiaomi публикува официален коментар по случая: „Xiaomi приветства публикуваните резултати от проучването на Германската федерална служба за информационна сигурност (BSI). Както се очакваше, те потвърдиха нашата готовност да работим според най-високите стандарти за прозрачност и отчетност”, гласи изявлението на компанията.

„За пореден път бе доказано, че спазваме всички европейски и национални закони за поверителност и сигурност на данните, включително GDPR и всички приложими стандарти на ЕС за устройства. Приветстваме обмена на информация с потребители, регулатори и други организации като BSI, тъй като нашата цел е непрекъснато подобряване и развитие”, казват още от Xiaomi.

Коментари по темата: „Германски регулатор не откри цензура в смартфоните Xiaomi”

добавете коментар...

  1. 112

    Опаа, Литва май не е особено технологична държава …

Коментар