Съветват Microsoft да продаде Windows и Office

Microsoft ще се развива по-добре без Windows и Office, твърди бивш мениджър в компанията
(снимка: CC0 Public Domain)

Microsoft трябва да отдели операционната система Windows и пакета Office като самостоятелен бизнес и да се съсредоточи върху по-нататъшното развитие на облачните услуги. Това заяви в интервю за американска медия бившият топ мениджър на компанията Бен Сливка.

„Вероятно е правилно да заложите бъдещето си на облака”, казва Сливка, бивш генерален мениджър на един от бизнесите на Microsoft, в интервю за CNBC. Облачният бизнес на Microsoft постигна значителен напредък през последните години – Azure е основният конкурент на лидера на пазара на публични облачни услуги Amazon Web Services.

Бен Сливка е миноритарен акционер в Microsoft – той притежава 100 акции от софтуерния гигант, но не би искал разногласията в компанията да попречат на по-нататъшния растеж на Azure. Като пример Сливка посочва опита на Microsoft да пробие в мобилния бизнес, който коства на компанията огромни разходи и се оказа поражение в битката с Apple и Google.

„Хората, които управляваха Windows, поставиха разработчиците на мобилни операционни системи в тесни граници и силно ограничиха това, което могат да направят”, коментира Сливка. „ Microsoft рестартира мобилната си стратегия три пъти. В крайна сметка производителите и разработчиците на смартфони просто се отказаха”.

Но евентуално премахване на Windows и Office ще има отрицателно въздействие върху приходите на компанията, отбелязва CNBC. Над една трета от всички приходи на Microsoft за третото тримесечие на фискалната 2021 година идват от продажби на Office, свързани с него облачни услуги (с изключение на Azure) и Windows.

Бенджамин (Бен) Сливка се присъединява към Microsoft през 1985 г., когато в компанията работят около 800 служители. Той участва в сформирането на екип, който разработва операционните системи OS/2, MS-DOS 6.0 и 6.2, Windows 95 и др. Сливка също така формира и ръководи екипа за разработка на Internet Explorer, в частност от първа до трета версия на браузъра.

През 1999 г. Бен напуска Microsoft и заедно със съпругата си Лиза се фокусира върху инвестиционни проекти като ангел инвеститор. Двойката инвестира общо в 15 компании, свързани с био и космически технологии, компютърен хардуер и софтуер.

Коментари по темата: „Съветват Microsoft да продаде Windows и Office”

добавете коментар...

  1. ..

    Най-добре да го послушат

  2. :o)

    Въпросът е да не ти пръснат сливката. Майкрософт Е уиндоус и офис, точка.
    Без това и прихода от него, тази компания просто не съществува…

  3. Пламен

    Ос-то не им носи почти никакви дивиденти. Който има желание, може да разбере защо. Почти всички проходи идват от Officeи облака.

  4. mhm

    най-глупавата идея

  5. Хехехехехехехе

    Тези, ако направят такава “иновативна” стъпка да се откажат сами от Windows & Office, така хубаво ще си отрежат клона, че падането е 100% гарантирано. То Облака им е сила сега, но само защото Windows и Office са им сила. Облака им е нищо без ОС и офис пакета

Коментар