Съдят тракторна фирма за „софтуерно заключване”

Правото на ремонт е спорeн казус не само в ИТ индустрията, но и при тракторите
(снимка: CC0 Public Domain)

Групов съдебен иск, заведен в Чикаго, обвини John Deere, че упражнява монопол върху правото на ремонт. В делото се твърди, че фирмата използва софтуерно „заключване” и ограничава достъпа до документация и инструменти за ремонт, което затруднява фермерите да поправят собственото си селскостопанско оборудване.

John Deere е един от най-големите производители на трактори и селскостопанска техника в света, отбелязва Vice. Фирмата активно разработва и предлага и „смарт” земеделска техника: автономни трактори, „умни” земеделски дронове и др.

„Земеделските производители традиционно винаги са имали възможност да ремонтират и поддържат собствените си трактори, ако е необходимо, или да откарат своите машини при независим механик”, се казва в съдебния иск. „В по-новите поколения селскостопанско оборудване на Deere умишлено се монополизира пазарът на услуги по ремонт и поддръжка на селскостопанската техника”, което на практика прави самостоятелния ремонт невъзможен.

Искът твърди още, че John Deere нарушава антитръстовите правила. Освен това производителят незаконно „обвързвал” фермерите с упълномощени от него сервизни центрове.

John Deere все повече използва софтуерни инструменти за „заключване” на определени функции, които могат да са свързани и с ремонтирането. Това пречи на фермерите и независимите механици да поправят тракторите – без специализиран софтуер или инструменти от същия производител.

Сега, ако фермер иска да поправи собствения си трактор John Deere, той най-вероятно трябва да го „хакне”, за да заобиколи софтуерните блокажи на компанията. Ситуацията е толкова обострена, че създаде бум на вторичния пазар. Използваните трактори се продават за стотици хиляди долари, защото са по-лесни за ремонт от съвременните машини.

Съдебният процес е поредната стъпка в многоетапния процес на изясняване на правата и задълженията относно правото на ремонт, който вече засегна и някои ИТ производители като Apple. Когато производителите затрудняват хората да поправят вещите си, това неизменно води до недоволство и съпротива.

И ако за някои ИТ потребители неудобството е свързано по-скоро с невъзможността за обновяване и подобряване на хардуера, то при земеделските производители обичайно става дума за невъзможност за работа, която, поради естеството на земеделието, обичайно не търпи нито ден отлагане.

Коментари по темата: „Съдят тракторна фирма за „софтуерно заключване””

добавете коментар...

  1. Т

    Ами да вземат да съдят и Монсанто за монопола върху посевите и пестицидите.

  2. Той

    Трябва големите компаний да обърнат внимание на хората , стига с тази алчност и това печалбарство!

Коментар