Червеният кръст с извънредна молба към хакерите

Червеният кръст се опасява, че данни на 515 хил. души може да попаднат в тъмните мрежи
(снимка: CC0 Public Domain)

Червеният кръст се обърна с молба за пощада към хакерите, които стоят зад кибератака, с която бяха откраднати личните данни на около 515 000 души, използвали програма за „събиране на членове на семейства, разделени от конфликт, бедствие или миграция”.

Международната хуманитарна организация помоли хакерите да не публикуват в тъмните мрежи данни за въпросните 515 хиляди души, защото това са силно уязвими хора.

„Въпреки че не знаем кой е отговорен за тази атака или защо са я извършили, ние все пак отправяме този призив”, каза Робърт Мардини, генерален директор на Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), цитиран от Arstechnica. „Действията ви биха могли потенциално да причинят още повече вреда и болка на онези, които вече са претърпели неописуемо страдание”.

„Истинските хора, истинските семейства, които стоят зад информацията, която имате сега, са сред най-малко силните в света. Моля, направете правилното нещо. Не споделяйте, не продавайте, не източвайте и не използвайте по друг начин тези данни”, призова Мардини.

В съобщението се казва, че личните данни са получени чрез хакването на подизпълнител, който се намира в Швейцария и съхранява данни за Червения кръст. Информацията е събрана от най-малко 60 различни национални дружества на Червения кръст и Червения полумесец по целия свят.

МКЧК заяви, че няма „ясни индикации за това кой е извършил тази кибератака”. Засега няма данни за изтичане на компрометираната информация или споделянето ѝ публично.

Засегнатите са използвали „Restore Family Links” – услуга, която Червения кръст поддържа в сътрудничество с Червения полумесец, за да събира отново разделени семейства. В сряда сайтът не работеше. Internet Archive го e актуализирал последно на 27 декември, което загатва, че пробивът може да се е случил преди няколко седмици.

Има само предположения каква може да е възможната цел на атаката. Тя може да е мотивирана от желание за печалба, например чрез искане на откуп, или да е дело на „хакери на национални държави”, или да има друг източник.

През последните няколко години доставчиците на здравни услуги бяха атакувани многократно от хакери. В някои случаи това принуди болници да пренасочват линейки и да отменят планови операции.

Коментар