МВФ притиска Салвадор да се откаже от биткойн

Възприемането на биткойн навлече проблеми на Ел Салвадор с МВФ
(снимка: CC0 Public Domain)

Международният валутен фонд (МВФ) призова Ел Салвадор да отмени решението си да използва биткойн в цялата страна като законно платежно средство. Институцията предупреди президента Найиб Букеле за рисковете, които криптовалутата крие за държавата, като подчерта, че за нея ще бъде трудно да получи заем от Фонда.

През септември Ел Салвадор стана първата страна, която позволи на потребителите да използват криптовалутата във всички транзакции, наред с щатския долар, припомня BBC. Решението предизвика мащабни протести заради опасения, че това ще донесе нестабилност и инфлация в бедната латиноамериканска страна.

През последните два месеца популярната криптовалута загуби около половината от стойността си. Цифровите пари се търгуваха по около 37 000 долара във вторник, докато през ноември стойността им бе оценявана на над 67 000 долара.

Ръководството на МВФ „призова властите да стеснят обхвата на закона за биткойн, като премахнат статута му на законно платежно средство”, гласи официалното изявление. От международната организация подчертаха „големите рискове, свързани с използването на биткойн, за финансовата стабилност, финансовата цялост и защитата на потребителите”.

Когато Ел Салвадор въведе виртуалната валута като законно платежно средство, правителството пусна ново приложение за дигитален портфейл, раздавайки по $30 в биткойн на всеки гражданин. В цялата страна бяха инсталирани и над 200 нови банкомата. Фирмите бяха задължени да приемат цифровите монети като официален начин на плащане навсякъде, където е възможно.

По това време кабинетът представи мярката като начин за стимулиране на икономическото развитие и работните места. Народът в страната се оказа разделен относно този ход. Независимо от крайните нагласи на хората в страната, президентът Букеле обяви и планове за изграждане на „биткойн град” в основата на вулкан в Ел Салвадор.

Коментари по темата: „МВФ притиска Салвадор да се откаже от биткойн”

добавете коментар...

  1. мхм

    И другиден х5. Я виж преди 10 години каква беше цената на биткойн и каква е сега. Биткойн не се гледа от днес за утре, а с години напред.

  2. 112

    “Ако мвф откаже заем на Салвадор, биткойн обществото веднага ще им предостави, така че мвф дгд” И този заем днес ще е с една стойност утре наполовина като се срине отново…

  3. мхм

    И още нещо – никой не ги задължава да държат биткойните за дълго, ако се опасяват от волативността, могат веднага да ги обърнат в долари. Ако мвф откаже заем на Салвадор, биткойн обществото веднага ще им предостави, така че мвф дгд

  4. мхм

    Биткойн спестява 400милиона долара годишно от алчните оператори на трансфер на пари на салвадорците работещи в щатите и пращащи пари на своите семейства. 70% от икономиката на малката бедна страна зависи от парите, които ги пращат тези имигранти. Букеле много добре си е направил сметката, трансферите през лайтнинг мрежата на биткойн са мигновени и на практика почти без пари. + това много от салвадорците нямат банкови сметки и това е единственият начин да получат пари от роднините си без да са ощетени минимум с 20% комисионни.

Коментар