Equinix тества „центрове за данни на бъдещето”

Центърът за данни на бъдещето трябва да бъде устойчив, казва Раоуф Абдел от Equinix
(снимка: Equinix)

Компанията за дигитална инфраструктура Equinix откри своето първо „Съоръжение за съвместни иновации (Co-Innovation Facility – CIF) в кампуса на IBX центъра за данни в Ашбърн, Вашингтон, окръг Колумбия. Като част от инициативата „Център за данни на бъдещето”, CIF е нов инструмент, който позволява на партньорите да работят с Equinix при изпробване и разработване на иновации.

Иновациите, като например идентифициране на пътя към чисти горивни клетки с водород или внедряване на решения за по-ефикасни батерии, ще се използват, за да подпомогнат изграждането на устойчиви дигитална инфраструктура и услуги в глобален план, съобщиха от компанията.

„Центърът за данни на бъдещето трябва да бъде устойчив. Equinix пое глобален ангажимент за устойчивост, както показват и нашите цели за достигане на климатична неутралност до 2030 г. На път сме да постигнем това с над 90% покритие на възобновяема енергия в целия свят”, коментира Раоуф Абдел, изпълнителен вицепрезидент „Глобални операции” в Equinix.

Устойчивите иновации, вкл. течно охлаждане, охлаждане с висока плътност, интелигентно управление на енергията и генериране на първична енергия на място, ще се формират в CIF в партньорство с иноватори в технологиите за центрове за данни като Bloom Energy, Zutacore, Virtual Power Systems (VPS) и Natron.

Тези партньори, в сътрудничество с Equinix, ще тестват технологии с фокус върху доказване на надеждност, ефикасност и разходи за изграждане. В това число влизат:

Центрове за данни без генератори и UPS (Bloom Energy) – прилагането на горивни клетки с твърд оксид на място позволява на центъра за данни да генерира резервна чиста енергия в мрежата. Така потенциално би се елиминирала нуждата от генератoри, използващи изкопаеми горива, или системи за непрекъсваемо захранване (UPS), които се нуждаят от много енергия.

Течно охлаждане с висока плътност (ZutaCore) – високоефективни безводни стелажни системи с двуфазно течно директно охлаждане на чипа, способни да охладят до 100 киловата на стелаж с лек и компактен дизайн. Елиминира се рискът от ИТ срив, свежда се до минимум използването на оскъдни ресурси, включително енергия, земя, съоръжения и вода, и значително се намалява отпечатъкът на центъра за данни.

Софтуерно дефинирано захранване (VPS) със съхранение на енергия чрез батерии, монтирано в шкаф (Natron Energy) – системата за управление на захранването в шкафа и система за съхранение на енергия чрез батерията управлява потреблението на енергия и минимизира разпределението на мощността до почти нула процента, което води до потенциално 30-50% подобрение на енергийна ефективност.

IBX центърът за данни Equinix DC15 в Ашбърн, Вашингтон, окръг Колумбия е стратегическа комуникационна точка за източната част на САЩ и врата към Европа
(снимка: Equinix)

Районът на Вашингтон, окръг Колумбия, продължава да бъде една от най-взаимосвързаните точки, които захранват глобалната дигитална икономика. Кампусът на Equinix в Ашбърн, известен като Equinix DC15, е дом на най-голямата точка за свързване в Северна Америка и една от най-големите подобни в света – това е стратегическа комуникационна точка за източната част на САЩ и врата към Европа.

Коментар