Разработват горивни клетки с чист водород за дейта центрове

Еко-бъдещето на дейта центровете се свързва с използването на чист водород
(снимка: CC0 Public Domain)

„Партньорството за чист водород” ще осигури 2,5 милиона евро за подпомагане финансирането на проект за разработка на горивни клетки с ниско съдържание на въглерод, които да захранват центровете за данни. Целта е въглеродните емисии от операции да се намалят със 100%, съобщиха от глобалната компания за взаимосварзаност Equinix, която оперира два дейта центъра и у нас.

Проектът EcoEdge PrimePower (E2P2) e нова инициатива за пилотен проект, чиято цел е да се разработят и демонстрират горивни клетки с ниско въздействие върху околната среда, които да осигурят икономично и стабилно решение за основна мощност за центровете за данни.

Консорциум от седем компании – Equinix, InfraPrime, RISE, Snam, SOLIDpower, TEC4FUELS и Vertiv – ще проучи иновативна интеграция на горивни клетки с твърд оксиден електролит (SOFC) с технология за непрекъсваемо захранване (UPS) и литиево-йонни батерии, за да осигури устойчива и чиста основна мощност за центрове за данни и друга критична инфраструктура.

Проектът E2P2 е частично финансиран от грант на „Партньорство за чист водород”, по програмата „Хоризонт 2020” на Европейската комисия. Консорциумът ще се ангажира с организациите, които разработват най-добри европейски практики и стандарти, за улесняване на концепцията на високо ниво и дефинициите на интерфейса.

Целите на проекта E2P2 са в съответствие с целите на Европейската комисия за ускорено прилагане на горивни клетки за захранване на енергоемките сектори, като същевременно се постигне и по-екологична мрежа.

E2P2 планира демонстрация на пилотен проект в реална експлоатация за 24/7 нисковъглеродна енергия, която не разчита на дизелови генератори и поддържа икономиката, основана на водородна и възобновяема енергия в Европа. Намерението е получените модули да заменят традиционното захранване и генератори с вградени допълнителни резерви, за да се поддържат стандартите за работоспособност.

„Надяваме се проектът E2P2 да бъде пробив в създаването на по-екологично устойчиви центрове за данни в световен мащаб”, заяви Юджийн Берген Хенехауен, президент на Equinix за региона EMEA. „Подкрепяме растежа на пазара в Европа за чисто и надеждно захранване на място”, допълни той.

Equinix има значителен опит в използването на широкомащабни платформи за горивни клетки в Северна Америка – включително захранване на 15 центъра за данни с горивни клетки в Силициевата долина, Лос Анджелис и Ню Йорк.

Компанията за взаимосвързаност ще използва своя опит и екип за внедряване и тестване на експерименталната платформа за горивни клетки E2P2 в специално място в един от своите центрове за данни в Милано. На следващ етап се очаква разработване на търговски жизнеспособен продукт, който ще улесни по-екологична работа на центровете за данни в Европа и света.

Коментар