„Много работа е нужна“ за устойчива дигитална икономика

Група евродепутати от различни партии наскоро изрази становище, че нарастващото търсене на енергия за функционирането на цифровите технологии и разпространението на устройства, постоянно свързани с интернет, могат да подкопаят екологичните подобрения, обещавани от дигиталния свят.

Обещанието на дигиталните технологии за повече устойчивост е щедро: електронните документи пестят хартия и спасяват дърветата от сеч, електронната търговия редуцира разходите за транспорт на стоки и консумацията на енергия за поддържане на магазини и складове и т.н. Но ето, че дигиталната среда – всичко от смартфони и мрежови устройства до центрове за данни – става все по-голям консуматор на енергия. В момента този бранш представлява около шест на сто от световното потребление на електроенергия.

Доколко може да се разчита, че дигиталният свят ще продължи да подобрява ефективността на човешките дейности? Този въпрос бе поставен в нов доклад, публикуван от мозъчния тръст „Policy Connect“. Авторите твърдят, че трябва да се свърши още „много работа“, за да се гарантира, че цифровата икономика е екологично устойчива.

Необходимо е проследяване на количеството енергия, консумирана от компютрите и интернет, казват евродепутатите, възложили проучването на „Policy Connect“. Това е нещо, което в момента се прави в някои страни, но далеч не във всички.

„Трябва да предприемем необходимите стъпки, за да гарантираме, че ще сведем до минимум вредното въздействие от използването на интернет върху околната среда“, обяснява Антоанета Сандбах, един от консервативните евродепутати в междупартийната група.

Енергийните източници, необходими за захранване на онлайн услугите по света, са обект на все по-голямо натоварване, тъй като търсенето на уеб-услуги расте, а реализацията им консумира все повече енергия. Онлайн видеото и особено стриймингът са сред от най-лакомите уеб-услуги, когато става дума за консумацията не електричество.

Възходът на криптовалутите е още по-голям проблем. Експерти от Исландия неотдавна предупредиха, че енергийната консумация за копаенето на криптовалути скоро ще надхвърли енергийното потребление на домовете в страната.

Авторите на доклада казват, че копаенето специално на биткойн е изключително енергийно неефективно и има риск да съсипе репутацията на всички криптовалути. „Биткойн е особено енергийно неефективна криптовалута. Тази неефективност не е характеристика на всички блокчейн технологии или на всички цифрови валути“, казва Луси Макмеън от групата.

Информационните и комуникационни технологии отговарят за около 3,6% от световното потребление на електроенергия. Когато към това се прибавят и дигитални забавления като филми, музика, игри, както и работата на офис-принтерите, делът на дигиталната икономиса в търсенето на електроенергия става 6% от общото потребление на ток.

Досега подобренията в енергийната ефективност на всичко – от рутери до компютри – успяваха да компенсират нарастващото търсене на данни и на повече устройства. Но в доклада има предупреждение за края на тази тенденция: „В такъв бързо развиващ се сектор бъдещето е по-несигурно. Не е известно дали ефективността ще продължи да се повишава или ще се забави – или дори ще спре“.

Групата евродепутати призова правителствата да дадат пример и да изграждат супер-ефективни центрове за данни, задвижвани от възобновяеми източници. В частния сектор това се случва малко или много. В публичния обаче четири-пети от центровете за данни се намират в малки сървърни стаи, където подобни подобрения са трудни и изобщо не се мисли за тях.

„Все още има място за подобряване на използването на енергията в центровете за данни, особено за по-старите съоръжения,“ казва София Флюкер, директор на Operational Intelligence – британска консултантска фирма, която работи предимно със собственици на центрове за данни.

„Въпреки това тенденциите на нарастване продължават и надскачат постиженията на енергийната ефективност. В бъдеще можем да очакваме, че нашият цифров живот ще съставлява все по-голям дял от световното потребление на енергия“, прогнозира Флюкер.

Коментар