Nokia избра EPYC процесори за облачните си сървъри

AMD разширява позициите си в телеком сектора със сървърни процесори EPYC
(снимка: AMD)

Финландската компания Nokia, доставчик на оборудване за телеком сектора, обяви, че е избрала 3-то поколение AMD EPYC процесори за сървърите, на които работят облачните приложения на Nokia Core Networks.

Тази новина бележи разширяване на позициите на EPYC чиповете в телекомуникационния сектор и за обслужване на 5G натоварвания. Основен фактор при избора е големият брой ядра с по-ниска консумация на енергия, за по-висока ефективност, подчертаха от AMD.

Nokia се стреми да намали с до 40% консумацията на енергия на сървърите, изпълняващи основни работни натоварвания, с помощта на процесорите EPYC.

Клиентите на Nokia – доставчиците на комуникационни услуги (CSP) могат да закупят базираните на EPYC сървъри чрез Nokia или директно от други доставчици, когато тези системи станат достъпни за продажба през първата половина на 2022 г.

Внедряването на 5G услугите продължава с ускорени темпове. С добавяне на сървърите, базирани на процесори EPYC, към съществуващото портфолио от Nokia сървъри, доставчиците на комуникационни услуги могат да се възползват от новите нива на производителност и енергийна ефективност за 5G основни мрежи и да помогнат за подобряване както на мащабируемостта, така и на устойчивостта.

Коментар