TSMC вече е най-скъпата компания в Азия

Технологичната разлика между TSMC и конкурентите се увеличава
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Пазарната капитализация на най-големия в света производител на чипове по договор – Taiwan Semiconductor Manufacturing Co. (TSMC) – превиши границата от 600 милиарда долара. Това превръща тайванския чипмейъкър в най-ценната компания в Азия.

Досега тази титла принадлежеше на китайската Tencent Holdings, но напоследък нейната стойност намаля, поради засиления регулаторен контрол от страна на властите срещу местните технологични гиганти. Към 25 януари пазарната капитализация на Tencent беше оценена на 569 милиарда долара.

TSMC е изпреварила Tencent на 15 декември м.г. и оттогава я превъзхожда постоянно като пазарна оценка, по данни на FactSet. И по-рано се случваше TSMC да излезе пред китайския си конкурент, но за кратко.

В световен мащаб TSMC е на девето място по пазарна капитализация, според индекса S&P Global Market Intelligence, който отразява актуална информация за цените на акциите към момента на затваряне на борсата.

Ръководството на TSMC прогнозира, че през 2022 г. приходите на компанията ще нараснат с най-малко 25%, в сравнение с миналогодишния рекорден оборот от 1,59 трилиона тайвански долара (около 57 милиарда щатски долара).

Предвид продължаващия недостиг на полупроводници на световния пазар и нарастващото търсене на чипове, TSMC реши да увеличи капиталовите си разходи до 40-44 милиарда долара. През 2021 г. тези разходи възлизат на 30 милиарда долара.

Анализатори и инвеститори обясняват високата пазарна капитализация на TSMC с технологичното превъзходство на тайванския чипмейкър спрямо най-близките конкуренти Intel и Samsung, както и с повсеместното разпространение на чиповете във всички индустрии.

Чиповете на TSMC се използват в милиарди устройства, включително iPhone, компютри и автомобили. Стъпвайки на информация от Асоциацията на полупроводниковата индустрия (SIA), Capital Economics изчислява, че тайванският гигант произвежда над 90% от най-модерните чипове.

“Технологичната разлика между TSMC и нейните конкуренти се увеличава. Ето защо харесваме тези акции”, коментира за Wall Street Journal Томас Вонг, основател и главен инвестиционен директор на Optimas Capital Ltd., която притежава акции на тайванския чипмейкър. От началото на 2022 г. ценните книжа на TSMC са поскъпнали с 4%.

Анализатори от Morgan Stanley обаче предупреждават, че TSMC не е имунизирана срещу циклите на полупроводниковата индустрия. Пазарната стойност на компанията може да падне, ако търсенето се забави и производителят на чипове натрупа излишни запаси.

Коментар