Sony с ценна придобивка в гейминг бизнеса

Sony иска да достигне милиард играчи с PlayStation, покупката на Bungie ще помогне
(снимка: Sony Interactive Entertainment)

Японският технологичен гигант Sony обяви, че ще купи разработчика на видеоигри Bungie в сделка на стойност 3,6 милиарда долара. Американската фирма е най-известна с игровите франчайзи Destiny и Halo.

Сделката ще даде достъп на Sony до услугите за игри на живо на Bungie. Това ще помогне на японската компания „достигне до милиарди играчи” – цел, която беше обявена по-рано.

„Това е важна стъпка в нашата стратегия за разширяване на обхвата на PlayStation до много по-широка аудитория”, каза Джим Райън, президент и главен изпълнителен директор на Sony Interactive Entertainment (SIE), цитиран от BBC. „Наясно сме колко жизненоважна е общността на Bungie за студиото. Те остават независими и продължават да се развиват”.

Засега няма данни кога Sony ще приключи сделката. Знае се обаче, че Bungie ще работи независимо и ще продължи да публикува свои собствени игри след приключване на поглъщането.

„И Bungie, и SIE вярват, че световете на игрите са само началото на това, в което ще се превърне нашата интелектуална собственост”, каза главният изпълнителен директор и председател на Bungie Пийт Парсънс.

„Нашите оригинални пространства имат огромен потенциал и с подкрепата на SIE ще превърнем Bungie в глобална компания за мултимедийни развлечения, посветена на изпълнението на нашата творческа визия”, допълни той.

Пазарните наблюдатели напомнят, че само преди броени дни Microsoft обяви решението си за придобие гиганта в разработката на игри Activision Blizzard в сделка на стойност $68,7 млрд.

Коментар