Индия реши: пуска собствена цифрова валута

Големи икономики като Китай и Индия имат конкретни планове за цифрова валута
(снимка: CC0 Public Domain)

Централната банка на Индия ще пусне цифрова версия на рупията, съобщи финансовият министър на страната. Това ще стане през следващата финансова година, която започва на 1 април.

„Въвеждането на цифрова валута на централната банка ще даде тласък, голям тласък на цифровата икономика”, заяви Нирмала Ситараман, цитиран от CNBC, докато представяше годишния бюджет на страната. „Дигиталната валута ще доведе и до по-ефективна и по-евтина система за управление на валутата”.

Банката на Индия ще въведе цифровата рупия през финансовата 2022-2023 година, която започва на 1 април. Ситараман не даде подробности за това как ще работи дигиталната рупия или как ще изглежда, но каза, че ще бъде въведена „с помощта на блокчейн и други технологии”.

С това Индия ще стане една от най-големите икономики в света, която въвежда така наречената „цифрова валута на централната банка” (ЦВЦБ), стига да спази плановете си. Китай също работи по дигитална версия на своя юан.

Япония е друга страна, която обмисля своя собствена дигитална валута. САЩ пък наскоро публикува доклад, който разкри, че местните власти не са много сигурни дали да се заемат с подобен проект.

Междувременно индийският финансов министър Ситараман заяви още, че доходите от прехвърляне на виртуални цифрови активи трябва да се облагат с данък от 30%.

Коментар