Рекорд в продажбите на лаптопи през 2021 г.

Всички водещи доставчици на лаптопи постигнаха двуцифрени ръстове през 2021 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните доставки на лаптопи нараснаха с 19% през 2021 г., сочи нов доклад на анализаторската компания Strategy Analytics. За това допринасят няколко фактора, вкл. пандемията и новата операционна система Windows 11.

С недостига на компоненти и продължаващото силно търсене, свързано с хибридните форми на заетост, играчите на РС пазара дадоха приоритет на производството на лаптопи. В резултат на това доставките през 2021 г. се увеличиха с 19% до 268 милиона единици, което е нов рекорд за индустрията, отбелязва Strategy Analytics.

Сред другите фактори, допринесли за възстановяването на пазара, особено в развитите държави, анализаторите посочват търсенето на лаптопи с Windows 11 и разпространението на модела за покупка на компютри като услуга – DaaS (Device as a Service) с атрактивни ценови предложения.

В допълнение, продажбите на развиващите се пазари са стимулирани от търсенето на лаптопи от страна на малките и средни предприятия, както и от желанието на потребителите за мобилност.

В същото време ограниченията в доставките се отразиха на цифрите през последното тримесечие на миналата година. Според Strategy Analytics, глобалните доставки на лаптопи в периода октомври-декември 2021 г. възлизат на 68 милиона единици, което е спад от 1% спрямо същия период на 2020 г.

Пазарният лидер Lenovo е доставил 16,2 милиона лаптопа през четвъртото тримесечие, което е спад от 9% на годишна база, но ръст от 6% спрямо предходното тримесечие. HP Inc. запазва второто място с 14,5 милиона единици, но доставките на американския производител също намаляват на годишна база – с 4%.

Dell е доставил рекордните 13,2 милиона преносими компютри през последното тримесечие, бележейки ръстове съответно с 14% на годишна база и с 8% спрямо предходното тримесечие. Apple регистрира нов максимум – компанията е доставила 6,6 милиона лаптопа MacBook, което е с 11% повече в сравнение с периода октомври-декември 2020 г.

Acer се завръща сред първите пет доставчици на преносими компютри с 5,5 милиона бройки, доставени на пазара през тримесечието. Тайванският производител не успява да избегне годишния спад, поради недостиг на компоненти, но доставките на лаптопи Acer се увеличават с 6% в сравнение с предходното тримесечие.

Статуквото в Топ 5 се запазва и в годишния рейтинг на Strategy Analytics. Числата показват двуцифрен ръст на продажбите през 2021 година при всички марки.

Lenovo бележи увеличение с 16% до 63,4 милиона единици и контролира 24% от пазара. HP Inc. държи 22% от пазара с 59 милиона продадени лаптопи, което е с 14% по-добър резултат спрямо 2020 г. Dell регистрира ръст от близо 30%, доставяйки 45,7 милиона единици (17% пазарен дял).

Apple и Acer затварят Топ 5 с дялове съответно 9% и 7% (24,4 и 20,1 милиона броя). В сравнение с 2020 г., доставките на лаптопи от двата бранда се увеличават съответно с 26% и 23%.

Коментари по темата: „Рекорд в продажбите на лаптопи през 2021 г.”

добавете коментар...

  1. Йордан

    Ужас! А иначе нямало чипове, нали?

Коментар