Геомагнитна буря деактивира 40 сателита Starlink

Starlink загуби 40 от спътниците си в резултат на геомагнинта бура
(снимка: Starlink)

Интернет услугата Starlink, собственост на SpaceX, е изправена пред значителна загуба – от 49-те спътника, изведени в орбита на 3 февруари тази година, 40 ще бъдат унищожени в резултат на геомагнитна буря.

Спътниците, изведени в ниска околоземна орбита, са започнали контролиран полет на височина от около 210 км над Земята, съобщи SpaceX. На такива височини, ако спътникът не премине първоначалната проверка на системата, той бързо ще слезе от орбита поради въздушното съпротивление.

SpaceX разясни, че геомагнитната буря в петък е причинила затопляне на атмосферата и увеличаване на нейната плътност – според телеметрията, съпротивлението на въздуха е било „до 50% по-високо, отколкото при предишни изстрелвания”. Екипът на Starlink поставя сателитите в безопасен режим, позволявайки им да летят свободно без външен контрол.

Въпреки това, компанията заяви, че увеличеното съпротивление и малката надморска височина са попречили на повечето обекти да излязат от безопасен режим и да извършат маневри за издигане на орбита. До 40 спътника вече са влезли в земната атмосфера или ще влязат в нея в близко време.

SpaceX твърди, че спътниците, които са слезли от орбита, не представляват заплаха за други космически обекти и ще се разрушат в атмосферата, без да оставят космически отломки в орбита и да замърсяват Земята с отпадъци.

Компанията на Илон Мъск наскоро премина крайъгълен камък в изследването на космоса, като изстреля 2000 спътника в орбита. Планът предвижда в експлоатация да бъдат пуснати най-малко 12 000 спътника. При такива мащаби загубата на 40 сателита няма да бъде критична за цялата група.

В същото време дори големи обекти на SpaceX като степените на ракетите-носители Falcon 9 обикновено изгарят в атмосферата, без да причиняват пряка вреда на жителите на земята.

Коментар