Тайван вижда в ЕС голям партньор за чиповете

Кризата с чиповете може да привлече в Европа големи производители като TSMC
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Правителството на Тайван вярва, че има „огромно” пространство за сътрудничество с Европейския съюз в областта на полупроводниците. Изявлението дойде в отговор на плановете на блока за стимулиране на производството на чипове и намаляване на зависимостта от доставките от САЩ и Азия.

Планът на ЕС споменава Тайван, където се намират най-големият в света производител на чипове по договор TSMC и други водещи полупроводникови компании. Страната е посочена като един от „партньорите с единомислие”, с които Европа би искала да работи, отбелязва Nasdaq.

Съгласно плана, Европейската комисия планира да облекчи правилата за финансиране на иновативни полупроводникови съоръжения. Това ще засегне антитръстовото законодателство, което предвижда строги ограничения на държавните помощи за частни компании.

Тайванското външно министерство заяви, че е доволно да види „силния импулс” в двустранната търговия и инвестициите между Тайван и ЕС и приветства посланията на Съюза, придаващи толкова голямо значение на острова.

Правителството посочи, че „в ерата след пандемията Тайван и ЕС имат огромно поле за сътрудничество при преструктуриране на глобалните вериги за доставки като [бизнеса с] полупроводници, възстановяването на промишлеността и укрепването на демократичната устойчивост”.

За затоплянето на отношенията с Тайван в сферата на производството на чипове загатва и фактът, че TSMC от няколко месеца проучва възможностите за изграждане на свой завод в Европа, по-конкретно в Германия. Фирмата заяви през декември, че значение за решението ще имат държавните субсидии.

Ако Еврокомисията „развърже” правилата за отпускане на държавни помощи за строеж на заводи за полупроводници, това би могло да катализира сделката. От своя страна, TSMC е заделила 44 милиарда долара за инвестиции в производствен капацитет само през 2022 г.

Нито ЕС, нито някоя от държавите-членки има официални дипломатически отношения с Тайван. Островната страна е обект на претенции от страна на Китай. Това дори подтикна американски специалисти да препоръчат на Тайван да унищожи TSMC при евентуално китайско нахлуване в страната.

Коментар