TSMC се надява на субсидии за производство в Германия

TSMC диверсифицира производството на чипове в различни страни по света
(снимка: Taiwan Semiconductor Manufacturing Company)

Тайванският производители TSMC е в ранен етап на преговори с германското правителство за потенциално откриване на завод в страната, според висш мениджър на компанията, която е най-големият в света изпълнител на поръчки за чипове.

Различни фактори, включително държавните субсидии, търсенето от страна на клиентите и наличието на квалифицирани кадри ще повлияят на окончателното решение на TSMC, казва старшият вицепрезидент по продажбите за Европа и Азия Лора Хо пред репортери в кулоарите на технологичен форум в Тайпе в събота, цитиран от Automotive News Europe.

Още през юли тайванският производител на чипове разкри, че си е харесал Германия за локация за бъдещия си нов завод в Европа. За момента обаче компанията не е подбрала точно местоположение за предприятието, нито е обсъдила възможностите да получи държавни субсидии от немското правителство.

Най-големият договорен производител на чипове в света, чиито обекти са предимно в Тайван, започна да диверсифицира дейността си през последната година, за да посрещане търсенето в големи страни, които се стремят да засилят вътрешното производство на полупроводници от съображения за националната си сигурност.

Компанията вече изгражда една нова фабрика за 12 милиарда долара в Аризона и скоро ще започне строежа на завод за 7 милиарда долара в Япония.

Междувременно ЕС се готви да представи своя европейски закон за чипове през първата половина на следващата година. Той ще е част от стратегията на ЕС за насърчаване на производството на полупроводници. Една от целите ще бъде Съюзът да е домакин на 20 процента от световното производство на чипове до 2030 г.

Коментар