Meta съди нигерийци за фишинг във Facebook

Фишинг измамите обикновено целят достъп до финансовите сметки на жертвите
(снимка: CC0 Public Domain)

Meta, фирмата-майка на Facebook, обяви, че заедно с компанията за дигитално банкиране Chime е завела дело срещу двама нигерийци, които са участвали във фишинг-атаки. Измамниците се опитвали да получат достъп до финансовите сметки на жертвите си във Facebook и Instagram.

Делото е първата съвместна акция на Meta и компания за финансови услуги, отбелязва Channel News Asia. Обвинението гласи, че нигерийците са използвали акаунти във Facebook и Instagram, за да се представят за Chime и да примамват хората към фалшиви уебсайтове с марката на банката. Целта им била да получат информация за вход в профилите на жертвите в Chime и да изтеглят пари оттам.

Meta твърди, че обвиняемите са използвали мрежа от компютри, с която са контролирали повече от 800 фалшиви профила в Instagram и пет фалшиви профила във Facebook, за да прикрият дейността си и да избегнат технически наказателни мерки.

„Измамите с представяне под чужда самоличност са сериозно предизвикателство и това действие представлява важна стъпка напред в междусекторното сътрудничество срещу подобен вид злоупотреба”, каза в блог-публикация Джесика Ромеро от Meta.

Финтех компанията Chime, която доставя услуги за дигитално банкиране, е създадена от бившия изпълнителен директор на Visa Крис Брит и възпитаника на Comcast Райън Кинг през 2012 г.

Коментар