Обвиняват ИТ гигантите в “зелен камуфлаж”

ИТ бизнесът купува най-много зелена енергия, но използва и някои трикове
(снимка: CC0 Public Domain)

ИТ гигантите се превърнаха в най-големите участници в споразуменията за закупуване на електроенергия (PPA) от възобновяеми източници. Те обаче силно преувеличават усилията си в прехода към т.нар. „въглеродна неутралност”.

През 2021 г. Amazon се превърна в ключов играч на пазара на PPA, на който големите клиенти обикновено плащат за разработване и експлоатация на слънчеви и вятърни ферми, отбелязва Datacenter Dynamics. Компанията е купила 6,2 GW, което представлява повече от 20% от общите PPA сделки миналата година (31,1 GW), според BloombergNEF.

Общо обемът на PPA сделките с участието на Amazon възлиза на 13,9 GW, докато Microsoft и Meta са ангажирани съответно с 8,9 GW и 8 GW. Преди това Google беше лидер, но сега интернет компанията се фокусира повече върху денонощното получаване на безвъглеродна енергия, без да използва PPA.

Не всичко обаче е толкова розово. Според последния доклад Corporate Climate Responsibility Monitor 2022 на института NewClimate, който обхваща 25-те най-големи компании в света с планове за декарбонизация, ИТ гигантите обикновено надценяват приноса си за опазване на околната среда и всъщност се занимават с т.нар. “зелен камуфлаж”.

По-конкретно, те пренебрегват непреките емисии от категория Scope 3 – например, в резултат на използване на продуктите на компаниите от клиенти. По-рано Грийнпийс критикува облачните гиганти, отбелязвайки, че обслужването на петролната и газовата индустрия само по себе си елиминира всички “зелени” инициативи.

„Зеленият камуфлаж” означава използване на всякакви трикове, като например засаждане на дървета за непряко неутрализиране на въглеродните емисии. Това обаче дава забавен ефект, тъй като дърветата все още трябва да растат, а рязането или изгарянето им прекъсва този ефект.

Грийнпийс вече призова подобни практики да бъдат изоставени, тъй като се стига до абсурд – продава се „екологичен” суров петрол, в чиято цена е включено такова неутрализиране на емисиите. Нито една от компаниите обаче не публикува подробни диаграми как точно работят подобни компенсационни механизми.

Според групата RE100, която се състои от 349 големи корпорации, които възнамеряват да използват 100% “зелена” енергия, източниците на такава енергия все още са много малко и трудни за закупуване – членовете на организацията колективно получават само 45% от капацитета си от възобновяеми източници.

В допълнение, две трети от PPA сделките се извършват от американски компании, въпреки че те всъщност работят в страни, където възобновяемата енергия или не съществува, или е твърде скъпа.

Коментари по темата: „Обвиняват ИТ гигантите в “зелен камуфлаж””

добавете коментар...

  1. xyz

    “камуфлаЖ” !

Коментар