Уеб маркетингът се насочва към нано-инфлуенсъри

Нано-инфлуенсърите изглеждат по-автентично, по-искрено, което ги прави и по-харесвани
(снимка: CC0 Public Domain)

Чували ли сте за нано-инфлуенсъри? Това е относително ново понятие в света на онлайн маркетинга. Общо взето нано-инфлуенсърът е влиятелен човек, който има неголям брой последователи в своите канали в социалните мрежи.

Че защо им е на компаниите да се занимават с инфлуенсъри, които нямат много хиляди фенове? Има няколко причини.

Автентичност

Нано-инфлуенсърите изглеждат по-автентично, по-искрено. Те нямат толкова рутина в представянето на продукти или услуги. По-сърдечни са в изказванията си, по-непресторени, което ги прави и по-харесвани, пише британският Standard. Често пъти това са хора, които не се занимават с онлайн маркетинг, те си имат друга, редовна работа. Тъй като не зависят от приходи от реклами, те са много откровени и истинно звучащи.

Ангажимент

Когато инфлуенсърът има неголям брой последователи, той има и неголям брой коментари в публикациите си. Но тогава е много по-вероятно той да отговори на всички или почти всички, които са му писали. Такива инфлуенсъри обикновено имат доста тясна и жизнена връзка с повечето от последователите си.

Подобно лично отношение е просто невъзможно за онези големи инфлуенсъри, които имат десетки хиляди фенове и е физически невъзможно да обърнат индивидуално внимание на всекиго.

Поради наличието на интензивен личен контакт с аудиторията си нано-инфлуенсърите стават все по-търсени сред маркетинговите агенции.

Доверие

Поради доста по-топлата връзка между нано-инфлуенсъра и неговите последователи е много по-високо и нивото на доверие сред феновете. Инфлуенсърът често пъти познава своите последователи достатъчно лично и достатъчно задълбочено, за да може да препоръча даден продукт на някои от тях – на база техните собствени предпочитания и потребности.

Също така тези нано-инфлуенсъри могат да си позволят да не препоръчат даден продукт на някои от последователите си, ако преценят, че е неподходящ за конкретния случай. А това свежда до минимум риска от разочарование и още повече усилва доверието между влиятелното лице и неговите последователи.

Гъвкави модели

В повечето случаи нано-инфлуенсърите не са професионални създатели на съдържание. По-скоро имат някакво хоби или лична страст, за която обичат да говорят в общественото пространство.

Нано-инфлуенсърите също така са по-възприемчиви към „даряващи” кампании (при които компанията подарява продукт или услуга на инфлуенсъра, а не си го взима обратно, както е при традиционното продуктово ревю). В зависимост от стойността на продукта подобна стратегия може да намали сумата, която се заплаща като възнаграждение за представянето.

От друга страна това дава възможност даден продукт да се представи не от един инфлуеснър, а от неколцина нано-инфлуенсъри, на различни места, по различно време. Това нерядко може да е по-сполучлива кампания, отколкото „слагането на всички яйца в една кошница”.

Гъвкавост

Нано-инфлуенсърите са склонни да са по-гъвкави от добре установените, популярни автори на съдържание с огромен брой последователи. Това означава по-разнообразни критерии и по-разчупени форми на сътрудничество.

Не на последно място това означава и по-лесно привличане. Нано-инфлуенсърите са по-възприемчиви и по-адаптивни при работата с фирми и марки. Те имат и повече време да обмислят поведението си в своите канали в социалните медии, да подходят по-креативно.

Някои нано-инфлуенсъри могат да решат да направят специфична предварителна стъпка за привличане на интереса на феновете или да формират дадено представяне в няколко етапа, в зависимост от спецификата на продукта/услугата. Това е изобретателност, за която „големите” инфлуенсъри нямат време.

Коментар