Google Cloud внедри трето поколение EPYC процесори

Процесори EPYC от трето поколение са в основата на сървърни инстанции в Google Cloud
(снимка: CC0 Public Domain)

Процесорите AMD EPYC са в основата на новите C2D виртуални машини на Google Cloud. Това е третото семейство сървърни инстанции в Google Cloud, базирани на 3-то поколение EPYC чипове, което ще се присъедини към съществуващите системи T2D и N2D, съобщи AMD.

Благодарение на голямата наситеност с изчислителни ядра на AMD EPYC процесорите, виртуалните платформи C2D ще бъдат с най-голям мащаб в рамките на Google Cloud. Интернет компанията демонстрира, че тези машини могат да предоставят до 30% по-добра производителност за целеви задачи, в сравнение с предишното поколение EPYC-базирани системи от сравним размер.

Използването на процесори AMD EPYC за високопроизводителни изчислителни среди (HPC) и натоварвания, фокусирани върху изчисленията, продължава да се разширява, тъй като все повече доставчици на облачни услуги като Google Cloud използват EPYC за справяне с най-взискателните и интензивни натоварвания на своите клиенти.

Това е в допълнение към съществуващите възможности на EPYC за HPC работни натоварвания, включително влизане в 73 суперкомпютъра от последния списък Top500 и притежаване на 70 световни рекорда за HPC.

„Процесорите AMD EPYC продължават да демонстрират своите възможности за HPC и изчислително фокусирани работни натоварвания, независимо дали изпълняват моделиране на действието на най-новите ваксини, изследват космоса или помагат при проектирането на критичен хардуер и електроника за бъдещето на индустрията”, каза Лин Комп, корпоративен вицепрезидент Cloud Business в AMD.

„Google Cloud C2D инстанциите с процесори AMD EPYC ще позволят на клиентите на Google Cloud да изпълняват с лекота някои от най-сложните си и най-интензивни работни натоварвания, като им помага да проектират своите продукти или да решават сложни проблеми по-бързо”, допълни Комп.

В блога на Google Cloud клиенти, сред които AirShaper и Clutch, обсъждат как производителността на C2D подобрява времето за изпълнение, променя потребителската работа и намалява разходите.

„Клиентите на Google Cloud искат сървърни инстанции, които поддържат сложни, чувствителни към производителността натоварвания, като високопроизводителни изчисления. Виртуалните машини, задвижвани от процесори AMD EPYC, предоставят производителността и функциите, които са необходими на тези клиенти”, каза Нирав Мехта, директор по управление на продуктите, Google Cloud.

C2D са общодостъпни от днес и ще разширяват присъствието си в допълнителни региони през следващите месеци.

Коментар