5G ще навлезе ударно в свързаните автомобили

През 2021 г. започнаха да се появяват първите автомобили с поддръжка на 5G
(снимка: CC0 Public Domain)

Всеки четвърти свързан автомобил ще има модул за 5G комуникации към 2025 година, сочи прогноза на анализаторската компания Counterpoint Technology Market Research. За свързани се смятат автомобилите, които могат да обменят данни през клетъчни мрежи.

През 2021 г. автомобилната индустрия беше силно засегната от недостига на електронни компоненти. Много компании се принудиха да спрат производството или да направят промени в оборудването на колите. Например, BMW и Renault продаваха определени модели без цифрови дисплеи, а Nissan и Ford – без навигационни системи.

Що се отнася до сегмента на свързаните автомобили, той остана относително стабилен. През миналата година 90% от всички превозни средства, продадени с модул за връзка с клетъчни мрежи, поддържаха технология 4G/LTE.

В същото време започнаха да се появяват първите автомобили с 5G чип. Анализаторите очакват до 2025 година всеки четвърти свързан автомобил (25%) да бъде оборудван с 5G модул.

Най-големият доставчик на свързани автомобили в средата на текущото десетилетие ще бъде групата Volkswagen с дял от около 16,4%. На второ място се очертава Toyota с дял 11,9%, а на трето – GM с 8,8%. Като цяло пазарът на свързани автомобили ще се развива бързо през следващите години.

Коментар