Пазарът на големи данни е доминиран от САЩ

Големите данни все повече се използват от компании и правителства за различни цели
(снимка: CC0 Public Domain)

Световният пазар на решения и услуги за работа с големи масиви от данни (Big Data) ще нараства средно с 11% годишно, за да достигне 273,4 милиарда долара през 2026 г. срещу 162,6 милиарда долара през 2021 г., прогнозира анализаторската компания Markets and Markets.

Големите данни все повече се използват от компании и правителства за различни цели, включително разкриване на измами и управление на риска, поясняват анализаторите.

Северна Америка се очертава като най-големият пазар на инструменти за големи данни през следващите години. В този регион технологиите за събиране на данни от различни източници и след това комбинирането им в единен пул и анализът се считат за високопроизводителни решения в различни индустрии.

В същото време тези модерни бизнес решения постепенно се въвеждат и в Европа. В Азиатско-тихоокеанския регион също се наблюдава значително увеличение на използването на големи данни, поради нарастващата дигитализация и търсенето на централно управлявани системи.

Според анализаторската компания IDC, глобалният пазар на големи данни и бизнес разузнаване (BDA) възлиза на 215,7 милиарда долара през 2021 г., което е с 10,1% повече от 2020 г. В изчисленията си анализаторите вземат предвид търговските покупки на оборудване, софтуер и услуги, свързани с BDA.

IDC очаква през следващите пет години въпросният пазар да нараства с 12,8% годишно, поради възстановяването на световната икономика след пандемията от коронавирус.

Приблизително една трета от разходите за големи данни и бизнес разузнаване през 2021 г. се падат на три индустрии: банкиране, дискретно производство и професионални услуги. Следващите три сегмента по отношение на инвестициите в BDA – непрекъснато производство, телекомуникации и правителство – добавят 47 милиарда долара към пазара. Най-бързо през следващите години се очакват да нарастват разходите за BDA сред телекомуникационните оператори.

Най-голямата категория на пазара на BDA са ИТ услугите, където продажбите надхвърлят 85 милиарда долара през 2021 г. Компаниите са похарчили 82 милиарда долара за BDA софтуер, като три типа приложения заемат половината от тази сума: заявки от крайни потребители, инструменти за отчитане и анализ, релационни и нерелационни хранилища за аналитични данни.

Разходите за големи данни и софтуер за бизнес разузнаване ще се увеличат средно с 15,1% през следващите пет години, прогнозира още IDC.

Коментар