Русия се готви да регулира криптовалутите

Цифровите валути ще се разглеждат единствено като инвестиционен инструмент в Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

Министерството на финансите на Русия е внесло законопроект за регулиране на криптовалутите. Това става ясно от съобщение на сайта на ведомството. Документът е разработен от името на правителството „въз основа на одобрената концепция за регулиране на механизма за организиране на циркулацията на цифрови валути”.

Законопроектът определя изискванията за борсите, които ще се занимават с циркулацията на цифрови валути, отбелязва РИА Новости. За целта се предвижда създаване на специален регистър на операторите, като дейността на такива компании ще се контролира от упълномощен орган, определен от правителството. Чуждестранните борси за криптовалута ще трябва да се регистрират в Русия, за да получат лиценз.

Според документа, цифровите валути се разглеждат единствено като инвестиционен инструмент. Купуването или продажбата им ще бъде възможно само чрез банки и при идентификация на клиента. Борсите ще трябва да информират за високите рискове, свързани с придобиването на криптовалути.

„Гражданите трябва да преминат онлайн тестване, преди да закупят криптовалути, което ще определи нивото на познания за спецификата на инвестиране в дигитални валути и информираност за възможните рискове”, пише агенцията.

Тези, които успешно преминат теста, ще могат да инвестират до 600 хиляди рубли в криптовалути годишно. Ако човек не издържи теста, тогава максималният размер на инвестициите за него ще бъде ограничен до 50 хиляди рубли. Квалифицирани инвеститори и юридически лица ще могат да извършват сделки без ограничения.

Законопроектът също така фиксира определението за „копаене” на виртуални пари като дейност, насочена към получаване на криптовалута.

Както отбеляза ръководителят на отдела Антон Силуанов, криптовалутата вече е станала обективна реалност и би било погрешно това да не се забележи. А легализацията, според него, е за предпочитане пред забраната.

Коментар