Промени на хоризонта: Винаги работещи 5G устройства

Очаква се 5G устройствата да наброяват над 46,5 милиона до 2026 г.
(снимка: CC0 Public Domain)

Глобалните събития около коронавируса ускориха цифровата трансформация, но, за разлика от пандемията, при нея няма никакви изгледи за забавяне. Преносимите устройства, които са винаги онлайн и работят с 5G, ще достигнат 12 милиона до края на годината. Очаква се тази цифра да нарасне до 46,5 милиона до 2026 г., прогнозира ABI Research.

Разглеждайки факторите на този пазар, докладът на ABI отбелязва, че трябва да очакваме разпространението на „нови типове мобилни бизнес-приложения, специално проектирани за 5G устройства, които са винаги онлайн, както и достъп до „множество” от онлайн мобилни приложения, които могат да бъдат пренесени от света на смартфоните”.

„Възходът на винаги работещите 5G преносими устройства, експлозията на изкуствения интелект „на ръба”, разпространението на интелигентните производствени платформи, формирането на метапространството и нарастващата концентрация върху киберсигурността са само част от многото промени на хоризонта”, коментира Стюарт Карлоу, главен изследовател в ABI Research. „Те са показателни за един по-свързан, по-уязвим и в крайна сметка по-технологизиран свят”.

Таблетите и преносимите компютри с клетъчна свързаност представляват само малка част от продажбите – по-малко от 1%. Причината е в тяхната „предимно номадска” употреба и високата разлика в цените. Но скоро те ще станат много популярни. Въпреки това, според ABI, навлизането на 5G може да донесе „постоянни широколентови изживявания” и за други, нови типове устройства, отвъд ноутбуците и смартфоните.

Според анализаторите, глобалният пазар на 5G смартфони е отбелязал феноменален растеж през 2021 г., достигайки повече от 580 милиона броя. Огромно развитие за 5G индустрията, според ABI, могат да се окажат доставките на телефони с mmWave. Сега техният дял от продажбите на 5G смартфони е 14%, но се очаква да се увеличи до 43% дял към 2026 г.

Коментари по темата: „Промени на хоризонта: Винаги работещи 5G устройства”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    G има канцерогенен ефект при животните

    При честотни диапазони 450 MHz – 6000 MHz са налице достатъчно доказателства от експериментите с животни за канцерогенен ефект, заяви проф. Фиорела Белподжи, ръководител на изследване за въздействието на 5G технологията върху човешкото здраве.

    По нейните думи, тези честоти вероятно имат ефект върху мъжките и женските репродуктивни способности. Освен това съществува възможност за неблагоприятни ефекти върху потомството, изложено на въпросните честоти по време на ембрионалното развитие.

    5G влияе върху висотомерите на Boeing 737

    Федералната авиационна администрация на САЩ (FAA) предупреди за въздействието на сигналите от 5G мрежите върху радиовисотомерите на самолетите Boeing 737. Това може да повлияе на способността на екипажа на самолета да осигури безопасно излитане или кацане.

    Въпреки това, директивата гласи, че някои системи може да не функционират правилно по време на излитане, кацане и маневри в рамките на покритие на 5G сигнал в диапазона 3,7-3,98 GHz (C-лента). Предупреждението се отнася за 2400 самолета в САЩ и 8300 по целия свят. Според представител на Boeing, компанията поддържа т.нар. „Директива за летателна годност”, която съдържа инструкции, подобни на тези, които Boeing въведе през януари.

Коментар