Русия обмисля да легализира пиратството на софтуер

Използването на нелицензиран софтуер може да стане легално в Русия
(снимка: CC0 Public Domain)

На фона на невиждани досега санкции, руските власти обмислят да легализират пиратството на софтуер. Правителството може да разреши използването на нелицензиран софтуер, ако няма легални алтернативи.

В момента руското правителство работи по мерки за подкрепа на бизнеса и публичния сектор, сред които се обсъжда премахването на наказателната и административната отговорност за използване на пиратски софтуер „от държави, които подкрепят санкциите”. Това съобщи Комерсант, позовавайки се на документ, озаглавен „План за приоритетни действия за осигуряване развитието на руската икономика в условията на външния санкционен натиск”.

Документът изброява мерки за подкрепа на различни секторни области на руската икономика. Според източника, в разработването на документа са участвали различни ведомства, а изпълнението на някои мерки вече е започнало.

За подкрепа на руската ИТ индустрия, в частност, се предлага въвеждане на задължителен механизъм за лицензиране на софтуер, бази данни и топологии за интегрални схеми. Те могат да бъдат предмет на чл. 1360 от Гражданския кодекс на Руската федерация, според който правителството има право „в случай на спешност” да вземе решение за използване на изобретение, полезен модел или промишлен дизайн без съгласието на патентопритежателя.

В същото време властите предлагат да се премахне наказателната и административната отговорност, която е предвидена в действащото законодателство за използване на нелицензиран софтуер, „принадлежащ на носителя на авторските права от държавите, подкрепили санкциите”. В момента този проект повдига много въпроси от участниците на пазара, особено тези, които сами лицензират софтуера си.

Министерството на цифровото развитие потвърди участието си в работата по плана. „По отношение на освобождаването от отговорност за използване на нелицензиран софтуер, ние се застъпваме за балансиран подход, за да стимулираме прехода към руски софтуер. Предлага се освобождаването от отговорност да се обсъжда само за продукти, при които очевидно няма руски аналози”, коментират от ведомството.

На фона на настоящата ситуация редица държави продължават да налагат различни ограничения на Русия. Що се отнася до софтуера, работата си на руския пазар прекратиха Microsoft, Oracle, SAP и други големи компании.

Същевременно властите продължават да разработват мерки за подкрепа на местната ИТ индустрия. Сред вече одобрените са отсрочка от военна служба, тригодишно освобождаване на компаниите от данък върху доходите и др.

Коментари по темата: „Русия обмисля да легализира пиратството на софтуер”

добавете коментар...

  1. Бай Х.

    Хехе, до вчера им го доставяше Майкрософт, от днес ЦРУ и китайците не знам как се казват 🙂

  2. 112

    Сугурнста на руснаците ще е като швейцарско сирене с пиратския софтуер.
    Лесно ще е краденето на информация от тях.

  3. До Филанкишията

    Ми то, все тая, Microsoft пак те следи и да ти е легален, и да ти е пиратски Windows-ът…

  4. Anonymous

    Браво! Правилно. Така трябва да е.

  5. Филанкишията

    Айдееееее.
    Представям си как в Кремъл са нахендрили KMS Pico (май така се казваше)
    за да работи уиндоуса …

  6. П

    Значи като България ама легално

Коментар