Хакери спряха заводи за силициеви пластини в Япония

Кибератака наруши производството на силициеви пластини в Япония
(снимка: GWJ)

Японски предприятия на GlobalWafers бяха принудени да спрат производството на силициеви пластини в резултат на хакерска атака. Това допълнително ще разстрои пазара на чипове, който поради пандемията влезе в състояние на постоянен дефицит.

В началото на февруари тайванската компания GlobalWafers не успя да се споразумее за покупката на немския конкурент Siltronic. В резултат на това сделката за създаване на втория по големина производител на силициеви пластини в света се провали. А сега и работата на предприятията на GlobalWafers в Япония беше нарушена поради хакерска атака.

Според публикация на Tom’s Hardware, японското подразделение на GlobalWafers е било принудено да спре производството на силициеви пластини от понеделник до четвъртък. Компанията има четири предприятия в Япония, но от репортажите не става ясно кои от тях са прекратили работа в резултат на инцидента. Тайвански медии съобщават, че въздействието на инцидента върху дейността на GlobalWafers ще бъде минимално.

Твърди се, че в резултат на атаката нападателите са успели да откраднат информация, свързана с клиенти на компанията, което създава още един проблем за GlobalWafers.

В глобален мащаб компанията има производствени обекти в Япония, Южна Корея, Китай, САЩ, Европа и Тайван, но основна роля в производството на 300 мм силициеви пластини играят японските ѝ заводи. Предвид недостига на полупроводникови компоненти, този инцидент ще изостри проблема, макар и в ограничена степен.

Коментар